Τους 5 εκατ. τον χρόνο φτάνουν οι νεκροί λόγω των ακραίων θερμοκρασιών

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με μια 20ετη μελέτη. Μάλιστα οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονται.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι το 9,4% των θανάτων παγκοσμίως, κάθε χρόνο, οφείλεται στην έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή κρύο. ισοδύναμο με 74 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τους θανάτους που συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν  τους αριθμούς για τη θνησιμότητα και τη θερμοκρασία σε 750 μέρη του κόσμου (σε 43 χώρες) μεταξύ του 2000 και 2019 και διαπίστωσαν ότι η μέση ημερήσια θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές αυξήθηκε κατά 0,26C ανά δεκαετία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πεθάνει από κρύο παρά από θερμότητα ζέστη κατά την περίοδο των δύο αυτών δεκαετιών. Όμως οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονταν, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το κρύο μειώθηκαν.

Ο καθηγητής Yuming Guo του Πανεπιστημίου Monash, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή η αυξητική τάση θα συνεχιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας ενδέχεται να μεγαλώσουν.

Ξεκάθαρα ανέφερε πως «Εάν δεν λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής ... θα προκληθούν περισσότεροι θάνατοι.»

Είπε ότι στην Ευρώπη υπήρχε ήδη μια συνολική αύξηση του ποσοστού θανάτων που σχετίζεται με τις θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό θανάτου που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι χώρες της Αφρική κάτω από τη Σαχάρα είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο καθηγητής Adrian Barnett από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται τόσο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες  όσο και στις αντίστοιχες χαμηλές.

«Τα άτομα που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με την καρδιά ή τους πνεύμονες », τόνισε.

Πηγή: Guardian