Το μεγαλύτερο ποτάμι;

Τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό του κόσμου είναι πιθανό να ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι δύτες στην χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Υποστηρίζουν ότι το ποτάμι που εντόπισαν συνδέει δύο σπήλαια και έχει μήκος τουλάχιστον 154 χιλιομέτρων.

Η ομάδα των ξένων δυτών που κάνουν έρευνες στην περιοχή αυτή, κοντά στην παραλία Πλάγια δε Κάρμεν, στην Καραϊβική, δεν έχουν δώσει όνομα στο υπόγειο ποτάμι, αλλά εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ίσως να συνδέεται με άλλα δύο υπόγεια συστήματα, προσθέτοντας ακόμα 200 χιλιόμετρα στο συνολικό μήκος του.

"Είναι κάπως σαν το σύνδρομο του Σταρ Τρεκ: η συγκίνηση της εξερεύνησης, το να πας εκεί όπου δεν έχει πάει κανένας άλλος", δήλωσε ο δύτης Στιβ Μπόγκαερτς, ένας από τους ερευνητές που εντόπισαν το τεράστιο υπόγειο ποτάμι.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, οι σπηλαιολόγοι θεωρούσαν ότι τα μεγαλύτερα υπόγεια ποτάμια στον κόσμο βρίσκονται στις Φιλιππίνες (το ποτάμι Παλαουάν) και στο Βιετνάμ (το ποτάμι Σον Τραντς).

Η περιοχή στο νοτιοανατολικό Μεξικό είναι τόπος που συγκεντρώνει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν σημαντικές υποδομές στο Κανκούν και στο Κοσουμέλ, αλλά και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρουν λόγω των ερειπίων από τις πόλεις των Μάγιας.
Πηγή: skai.gr