Κλείσιμο

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι διπλάσιο από αυτό του Covid για τις G7 χώρες

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι διπλάσιο από αυτό του Covid για τις G7 χώρες

Σύμφωνα με έρευνα, οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν δύο φορές περισσότερο από ό, τι στην κρίση Covid-19, εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Οι χώρες της G7 - οι μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου - θα χάσουν το 8,5% του ΑΕΠ ετησίως, ή σχεδόν 5 τρις δολάρια από τις οικονομίες τους, εντός 30 ετών εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,6C, λόγω κυβερνητικών δεσμεύσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam και του Swiss Re Institute.Οι οικονομίες των εθνών της G7 συρρικνώθηκαν  κατά περίπου  4,2% κατά μέσο όρο στην πανδημία και οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050 θα ήταν περίπου σαν  μια παρόμοια κρίση δύο φορές κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χάσει 6,5% ετησίως έως το 2050 στις τρέχουσες πολιτικές και προβλέψεις, σε σύγκριση με 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Άλλα έθνη θα πληγούν πολύ χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο λόγω αύξησης της θερμοκρασίας 2,6C, ενώ η Αυστραλία θα υποστεί απώλεια 12,5% της παραγωγής και η Νότια Κορέα θα χάσει σχεδόν το ένα δέκατο του οικονομικού της δυναμικού .

Οι ηγέτες των χωρών της G7 - Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία - και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κορνουάλη για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, τα εμβόλια Covid-19, τους φόρους στις επιχειρήσεις και το κλίμα κρίση.

Η μοντελοποίηση από την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re έλαβε υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα, την υγεία και το θερμικό στρες.

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι ο μακροπρόθεσμος νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και η παραμονή εκεί που δεν είμαστε δεν αποτελεί επιλογή - χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο από την G.7 Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι υποχρεώσεις για τη μείωση του CO2 αλλά και η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. "

Είπε ότι τα εμβόλια για τον Covid-19 ήταν επίσης ένας βασικός τρόπος για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι οικονομίες τους επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία και θα χρειάζονταν βοήθεια για να ανακάμψουν σε μια πράσινη πορεία, παρά μέσω αυτής της ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων.

Ο ασφαλιστής διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Εκτός από τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει σημαντικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, που ονομάζονται Cop26, τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη.
Πριν από την Cop26, το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις χώρες να υποβάλουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για τον άνθρακα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης σε πολύ κάτω από τους 2C, και κατά προτίμηση όχι περισσότερο από 1,5C, πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Το χαμηλότερο όριο απειλείται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να αυξηθούν απότομα φέτος, με το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ, λόγω της ανάκαμψης από την ύφεση του Covid-19 και της αυξανόμενης χρήσης άνθρακα.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση έχει ήδη καταστροφικές συνέπεις στις ζωές των πολιτών φτωχότερων χωρών, αλλά οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έχουν ανοσία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την ευκαιρία μιας γενιάς να οδηγήσει τον κόσμο σε έναν ασφαλέστερο, πιο ζωντανό πλανήτη για όλους μας.
 

Πηγή: Theguardian.com