Το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων στο επίκεντρο των Διαλόγων ΙΣΝ

Περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων, οργανωμένο έγκλημα, παράνομες δραστηριότητες και τι αντανακλούν τελικά όλες αυτές οι συμπεριφορές κακοποίησης για την κοινωνία, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες συζήτησης της μηνιαίας σειράς εκδηλώσεων «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18:30 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η Έλενα Δέδε, δικηγόρος & Ιδρύτρια της Μ.Κ.Ο. “DOG'S VOICE”, αναφέρθηκε στο τι ορίζουμε ως «κακοποίηση ζώου», στη νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και υπογράμμισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα ζώα. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι στον πλανήτη και δεν υπάρχει σχέση εξουσιαστή και θύματος». 

Αναφερόμενος στις μορφές κακοποίησης που συναντάμε στην Ελλάδα αλλά και στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κάνουμε μια καταγγελία κακοποίησης ο Ευάγγελος Δρίβας, αστυνομικός - κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής και δημιουργός της σελίδας Report Animal Abuse Greece, σχολίασε πως «υπάρχει ένας ακραίος δισταγμός στην Ελλάδα στο να καταγγελθούν περιστατικά κακοποίησης ζώων, διότι οι πολίτες και οι αυτόπτες μάρτυρες φοβούνται για αντίποινα και δεν μπορούν να είναι προστατευμένοι. Υπάρχει, όμως, και μια μεγάλη τάση να μετατίθεται η ευθύνη σε οργανωμένους φορείς.

Ο αυτόπτης μάρτυρας πρέπει να έχει την ευθύνη της καταγγελίας». Υπογραμμίζοντας πως η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι αυτή που κάνει τους σκύλους επιθετικούς και όχι η φυλή που περιγράφει το χαρακτήρα ενός σκύλου, μίλησε ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος- Κτηνίατρος, επισημαίνοντας επίσης πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων, καθώς από το 2012 έχει αλλάξει η νομοθεσία και ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο. Η αύξηση των καταγγελιών δεν σημαίνει και αύξηση της κακοποίησης, αλλά αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου».

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, που έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα για το κύκλωμα των κυνομαχιών στην Ελλάδα σχολίασε πως «οι κυνομαχίες συνδέονται άρρηκτα κατά κάποιο τρόπο και με άλλα εγκλήματα. Όταν ερευνούμε το θέμα το κυνομαχιών, είναι σαν να ασχολούμαστε με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών». Έχοντας υπηρετήσει στη βρετανική αστυνομία για 30 χρόνια ως μέλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο Mark Randell, επικεφαλής της Οργάνωσης Hidden-in-Sight International, παραχώρησε συνέντευξη στο Θοδωρή Χονδρόγιαννο και ανέφερε ότι «στην κορυφή, ή καλύτερα στον πάτο, των κυνομαχιών βρίσκεται η πιο φρικτή πλευρά: αυτή του οργανωμένου εγκλήματος». Για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, ο Mark Randell τόνισε πως «οι κυνομαχίες είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι διοργανωτές κυνομαχιών στην Ελλάδα, όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες. Μην κατηγορείτε την Ελλάδα για τις κυνομαχίες».

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε η Καλλιόπη Γαβαλά, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Animal Zone International (ΑΖΙ) αναφέροντας τις δράσεις της ΜΚΟ στην Αμοργό: «Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων αποτελούν τεράστια δυσφήμιση για τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτά τα περιστατικά γίνονται άμεσα γνωστά παντού. Οι ιδιαιτερότητες στις μικρές, κλειστές κοινωνίες είναι ότι είναι δύσκολο να γίνουν καταγγελίες».

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και από τον Επιχειρησιακό Διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ελπιδοφόρο Παππά σχετικά με τις δράσεις του ΚΠΙΣΝ: «Στο ΚΠΙΣΝ έρχονται καθημερινά άνθρωποι από τις γειτονιές της Καλλιθέας και του Φαλήρου με τα σκυλάκια τους για βόλτα. Είναι καλοδεχούμενα γιατί αγαπάμε πάρα πολύ τα ζώα! Όσον αφορά τα αδέσποτα, φροντίζουμε πάντοτε να βοηθάμε με διάφορες ενέργειες όσα αντιλαμβανόμαστε ότι μας έχουν ανάγκη».

Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη και σε αυτούς τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ, τόσο μέσα από παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς το πάνελ των ομιλητών, όσο και μέσω ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στο Instagram σχετικά με τις αντιλήψεις και τις γνώσεις του κοινού και με το τι πραγματικά ισχύει γύρω από την κακοποίηση των ζώων.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Παρακολουθήστε το βίντεο των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα την «Κακοποίηση των Ζώων» εδώ:

 

 

Λίγα λόγια για τους Διαλόγους

Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ φωτίζουν πτυχές των κύριων θεματικών στις οποίες δραστηριοποιείται το ΙΣΝ: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια. Μέσω των δωρεάν και ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων, το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να παρουσιάσει ανθρώπους που εμπνέουν ένα νέο τρόπο σκέψης και να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ προσώπων και ομάδων, σε όλο τον
κόσμο.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται με μια ευέλικτη, ακόμη και διαφορετική κάθε φορά μορφή, βάσει της εκάστοτε θεματικής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πάνελ, συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org/live και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο είναι, στη συνέχεια, διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Πηγή: skai.gr