Θεσσαλονίκη: Εφτά αιωνόβια ελαιόδεντρα «ξαναριζώνουν» στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού

Εφτά αιωνόβια ελαιόδεντρα βρίσκουν θέση στη σύγχρονη πόλη, με την μεταφύτευση που πραγματοποιεί ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου σε ισάριθμα κοινόχρηστα σημεία του δήμου.

Το πρώτο από τα ελαιόδεντρα, που είναι και υπεραιωνόβιο, τοποθετήθηκε συμβολικά μπροστά από το σύγχρονο Πολυλειτουργικό Κέντρο στην οδό Μοναστηρίου. Μαζί με τα άλλα έξι που θα μεταφυτευτούν- όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος- «θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο χρόνο, σε μια επένδυση που αναδεικνύει τους πανάρχαιους συμβολισμούς της αναγέννησης και του φωτός, της ειρήνης και της σοφίας».

Τα αιωνόβια ελαιόδενδρα, τα οποία παραδίδονται μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» για τη διάσωσή τους, ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο. Πρόκειται για ελαιόδεντρα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων με τεράστια βοτανική, αισθητική και οικολογική αξία και τα οποία μεταφέρθηκαν από περιοχές εντός των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, στις οποίες εκτελέστηκαν έργα για την επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων.

“Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία ριζώνουν στα χώματα του Δήμου μας έρχονται να αναδείξουν την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ως ζωντανά μνημεία της φύσης που μας αποδίδουν ακόμη και σήμερα - εκατοντάδες χρόνια μετά - τους ευλογημένους τους καρπούς” δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός. “Με την τοποθέτηση των 7 αιωνόβιων ελαιόδεντρων δημιουργούνται στο δήμο μας επτά τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην τόνωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και στη διάδοση της ιστορίας και της παράδοσής μας” πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ