Τερματίζονται οι καταλήψεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στο Λονδίνο

Την απόφασή τους να τερματιστούν οι καταλήψεις κεντρικών δρόμων του Λονδίνου ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion, που ζητά την κήρυξη οικολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι κινητοποιήσεις των ακτιβιστών της οργάνωσης από την περασμένη Δευτέρα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία και ταλαιπωρία για αρκετούς Λονδρέζους.

Έως τις 7 το βράδυ της Κυριακής 963 ακτιβιστές είχαν συλληφθεί, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία. Κατηγορίες, κυρίως περί παρακώλυσης της κυκλοφορίας, έχουν απαγγελθεί εναντίον 40 εκ των συλληφθέντων.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει ότι οι καταλήψεις δρόμων θα σταματήσουν ούτως ώστε να φανεί πως οι ακτιβιστές είναι «πειθαρχημένοι» και ότι μπορούν όχι μόνο να αρχίζουν τέτοιου είδους δράσεις αλλά και να τις ολοκληρώνουν.

Πλέον, τονίζει η οργάνωση, θα δοθεί έμφαση στην επιδίωξη συνομιλιών με τους πολιτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους στο κοινοβούλιο την Τρίτη, μετά από διάλειμμα δέκα ημερών για το Πάσχα των Δυτικών.

Το Λονδίνο επισκέπτεται, εν τω μεταξύ, η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, που έχει προκαλέσει την παγκόσμια κινητοποίηση μαθητών με τη δική της διαμαρτυρία για την ελλιπή δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η 16χρονη επισκέφθηκε τους Βρετανούς ακτιβιστές στο Marble Arch του Λονδίνου το βράδυ της Κυριακής και θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτικών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο