Ταξίδι χωρίς γυρισμό για τον Ζακ Πικάρ...

Ταξίδι χωρίς γυρισμό για τον Ζακ Πικάρ...
Ο Ελβετός εφευρέτης-εξερευνητής των μεγάλων θαλασσίων βαθών Ζακ Πικάρ, ο οποίος έφθασε σε βάθος 10.916 μέτρων και ήταν από τους τελευταίους "Μεγάλους" στον επιστημονικό του τομέα κατά τον 20ο αιώνα, απεβίωσε στην πατρίδα του το Σάββατο, σε ηλικία 86 ετών σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας "Ηλιακή Ωθηση" συνιδρυτής της οποίας είναι ο γιος του, Μπερτράν Πικάρ.

Ο "Καπετάνιος Νέμο" γεννήθηκε στις Βρυξέλλες την 28η Ιουλίου του έτους 1922. Πατέρας του ήταν ο πολύ γνωστός εκείνη την εποχή Φυσικός, Ωγκύστ Πικάρ, του εφευρέτη ενός αερόστατου που μπορούσε να φθάσει έως την στρατόσφαιρα.

Ο Ζακ Πικάρ έγινε θρύλος με την κατάδυση που έκανε με το βαθυσκάφος "Τεργέστη" έως τον πυθμένα της "Τάφρου της Μαριάν", μαζί με τον Αμερικανό εξερευνητή Ντον Ουόλς. Το μέγιστο βάθος αυτής της ιστορικής κατάδυσης ήταν, πράγματι, τα 10.916 μέτρα. Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε : 23 Ιανουαρίου του 1960.

Με την ευκαιρία της Ελβετικής Εκθεσης του 1964, ο Ζακ Πικάρ παρουσίασε το "Τουριστικό Υποβρύχιό" του. Σε σχέδιά του, άλλωστε, ναυπηγήθηκαν κατά καιρούς, έκτοτε, κι αρκετά μικρά υποβρύχια σκάφη, ικανά για κατάδυση σε "μεσαία" θαλάσσια βάθη.

Την τελευταία κατάδυσή του ο Ζακ Πικάρ, αληθινός λάτρης της τεχνολογίας των μικρών υποβρυχίων, πραγματοποίησε με ένα "υποβρύχιο 'τσέπης" σε ηλικία...82 ετών.

Αληθινός υπέρμαχος του "καθαρού" πλανήτη, ο Ζακ Πικάρ το 1969 εξερεύνησε επί έναν ολόκληρο μήνα, όλη την θαλάσσια περιοχή του "Γκαλφ Στριμ", δηλαδή μιάν έκταση που συνολικά καλύπτει τρείς χιλιάδες χιλιόμετρα...

Χάρη στο επιστημονικό πόρισμα του Πικάρ, ότι στη θάλασσα υπάρχει ζωή και σε βάθος μεγαλύτερο από 11 χιλιάδες μέτρα, μετά από συστηματική έρευνα που "αποκορυφώθηκε" ήδη από το 1960, απαγορεύθηκε θεσμικά στις πυρηνικές δυνάμεις να αποθέτουν πυρηνικά τους "απόβλητα" μέσα στις Τάφρους των θαλασσών του πλανήτη μας.
Πηγή: skai.gr