Ένα άγριο ελάφι που πέθανε σε ένα εθνικό πάρκο άγριας ζωής στη βόρεια Ταϊλάνδη, βρέθηκε με επτά κιλά σκουπιδιών στο στομάχι του, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Κάποια μερικά πράγματα που βρέθηκαν μέσα στο νεκρό αρσενικό ζώο ήταν: αντρικά εσώρουχα, πλαστικές σακούλες, φακελάκια στιγμιαίου καφέ, πλαστικά γάντια, ακόμη και μία μικρή πετσέτα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πάρκου, το ελάφι πρέπει να τρεφόταν με όλα τα προαναφερθέντα «για πολύ καιρό» πριν από τον θάνατο του.

Όπως προσέθεσε ο ίδιος, οι αρμόδιοι που εξέτασαν το νεκρό ζώο, πιστεύουν ότι τα πλαστικά μπλόκαραν το πεπτικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις αιτίες θανάτου του, προσέθεσε.

Ο θάνατος του ζώου προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλώντας για την αδιαφορία των επισκεπτών του πάρκου, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους κάθε λογής απορρίμματα, με τις συνέπειες για την άγρια ζωή να είναι καταστροφικές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πάρκου, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «πλάνο τριών φάσεων», ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα και να υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα από πλευράς των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στην Ταϊλάνδη νωρίτερα αυτή τη χρονιά, όταν πέθανε από κατανάλωση πλαστικού ένα μωρό ντιγκόνγκ (θαλάσσιο μεγαλόσωμο θηλαστικό ζώο), λόγω επιπλοκών στο στομάχι του τονίζοντας τις  θλιβερές επιπτώσεις για την άγρια ζωή από την αλόγιστη χρήση πλαστικού.

Σύμφωνα με την Greenpeace, στη χώρα υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρου όσον αφορά τη χρήση του πλαστικού, με περίπου 75 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες να καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια.

Πηγή: BBC