Σύνοδος για το κλίμα εν μέσω διεθνών εντάσεων

Εκατοντάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και κορυφαίοι εκπρόσωποι της οικονομίας προσκλήθηκαν από τον γ.γ. γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Ν. Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Αυτή έρχεται να προστεθεί στις ετήσιες διασκέψεις του διεθνούς οργανισμού για το κλίμα, ωστόσο έχει ξεχωριστή σημασία, όπως επισημαίνει στη DW η γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες. Η ίδια διευκρινίζει ότι στη Ν. Υόρκη δεν θα υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στους εκπροσώπους επιχειρήσεων να παρουσιάσουν συνοπτικά τα σχέδια δράσης τους.

Ενδεικτική αναφορά των στόχων

«Πολλές κυβερνήσεις θα προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τα όσα έχουν δρομολογήσει, τι προγραμματίζουν προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και σχετικά με το πως σκοπεύουν να προετοιμαστούν σε επίπεδο υποδομών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από τον ιδιωτικό τομέα θέλουμε να ακούσουμε πώς θα συμβάλει στη μείωση των δικών του εκπομπών.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς θα διοχετεύσει το κεφάλαιό του στην κατεύθυνση υπηρεσιών και προϊόντων που προϋποθέτουν χαμηλές εκπομπές CO2, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την παγκόσμια στροφή προς μία οικονομία που εκπέμπει λιγότερο CO2», επισημαίνει η Κριστιάνα Φιγκέρες οριοθετώντας τις προσδοκίες της από τη σύνοδο.

Στη Ν. Υόρκη δεν πρόκειται να παρουσιαστούν συγκεκριμένα σχέδια, παρά μόνο να αναφερθούν ενδεικτικά οι στόχοι των κρατών, διευκρινίζει η γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι περισσότερες χώρες εργάζονται τη δεδομένη στιγμή με συνέπεια, εξετάζοντας μέτρα που είναι σε θέση να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο.

Οι πολίτες καλούνται σε δράση

Παράλληλα, η Κριστιάνα Φιγκέρες υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για τη διαμόρφωση στρατηγικών για το κλίμα: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό. Είμαι ευγνώμων στους διοργανωτές των διαδηλώσεων για το Κλίμα. Είναι σημαντικό να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν ευθύνονται μόνο οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών έχει ευθύνη να κάνει αισθητό το ενδιαφέρον και την ανησυχία της και να παροτρύνει χώρες και εταιρείες να κινηθούν προς μία παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 το συντομότερο δυνατόν».

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα διεξάγεται σε μία στιγμή διεθνών εντάσεων, όπως στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα μία σύνοδος για το κλίμα να φαντάζει θέμα δευτερεύουσας σημασίας και να κινδυνεύει να αγνοηθεί τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την κοινή γνώμη. Ωστόσο, η Κριστιάνα Φιγκέρες αναμένει ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο. «Όχι μόνο επειδή χιλιάδες άνθρωποι θα κατέβουν στους δρόμους και θα βρεθούν στη Ν. Υόρκη εκατοντάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οικονομικοί παράγοντες με μεγάλη επιρροή.

Αλλά και επειδή όλοι θα βρίσκονται εκεί για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Η κλιματική αλλαγή έγινε η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα, τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα. Και ο βαθμός συνειδητοποίησης μεγαλώνει. Υπάρχουν ήδη πολλές συγκρούσεις στον κόσμο που σχετίζονται με λειψυδρία, μετανάστευση και ασφάλεια τροφίμων. Όλα αυτά οξύνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες συγκρούσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κλιματική αλλαγή», τονίζει η γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Πηγή: Deutsche Welle - Irene Quaile / Άρης Καλτιριμτζής