Αδιάκοπα συνεχίζουν τις... βόλτες τους στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οι δύο αγριόχοιροι που εντοπίστηκαν χθες Κυριακή στη Θεσσαλονίκη να φτάνουν μέχρι την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα, τα δύο θηλαστικά, διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι τη Νικολάου Πλαστήρα στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου στην Καλαμαριά, ενώ έπειτα από κλήσεις κατοίκων και περαστικών που έκπληκτοι τα είδαν, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς έφτασε στο στρατόπεδο Κόδρα προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Ωστόσο πρόλαβαν να απομακρυνθούν και να χαθούν στη μεγάλη έκταση του στρατοπέδου.

Καθηγητής ΑΠΘ: Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα

Μπορεί εκ πρώτης ανάγνωσης το θέμα με τις Κυριακάτικες (18/4) βόλτες των αγριόχοιρων στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης να φαντάζει λίγο χιουμοριστικό, ωστόσο τα πράγματα είναι τελικά πιο σοβαρά.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος, «το θέμα με τα υβρίδια αγριογούρουνα είναι πάρα πολύ σοβαρό, το αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική, διότι ο υβριδισμός του είδους δημιουργεί μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό».

Παραθέτοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου, ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι «το 2003 βάσει ενός επιδοτούμενου προγράμματος επιτράπηκε στους κτηνοτρόφους να διασταυρώνουν κυρίως χοιρομητέρες, με άγρια αρσενικά. Αυτό συνέβη τότε με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς».

«Τα υβρίδια αυτά είναι σε αφθονία, ο υπερπληθυσμός δηλαδή δημιουργεί σημαντικά ζητήματα σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Στην Ευρώπη για παράδειγμα έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ στην Χαλκιδική κόβουν τα λάστιχα από τα ποτιστικά για να βρουν νερό» συμπληρώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Και προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα «που επιδρά στην βιοποικιλότητα και προκαλεί περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από ότι θετικές. Επειδή είναι υβρίδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετακίνησης στον αστικό ιστό και την ημέρα. Δείχνουν να έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο και δεν δείχνουν αγριότητα παρά μόνο αν τρομάξουν. Είναι όμως λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και την εξέλιξη του υπερπληθυσμού».

Ο πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή 

Με δεδομένο λοιπόν, ότι τα αγριογούρουνα το βράδυ της Κυριακής έφτασαν μέχρι την λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, νωρίτερα είχαν διασχίσεις κομμάτι της κεντρικής οδού Δελφών, και κινήθηκαν σε στενά των περιοχών Κηφισιάς και Βότση, τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, σε περίπτωση που βρεθούν σε κοντινή απόσταση;

«Δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον πολίτη εκτός και αν προκληθεί πανικός καθώς επίσης και στην περίπτωση που νιώσουν απειλή ενώ θηλάζουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και προσπάθεια να ταϊστούν, ακόμα και αν φαίνονται ήρεμα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν σκύλο, καθώς στην περίπτωση αυτή τα αγριογούρουνα μπορούν να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Και βέβαια, υπάρχει σημαντικό ζήτημα από την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, είτε στον περιφερειακό, είτε όπως είδαμε και χθες στον αστικό ιστό» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο Χρήστος Βλάχος.

Όσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθυσμό, ο καθηγητής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, σημειώνει πως «πριν από λίγο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε με όλους τους δημάρχους να κάνουμε μια εκτίμηση του πληθυσμού. Προς το παρόν δεν είναι πολλά. Μιλάμε για δύο αγέλες των 15 – 20 ζώων, που έχουν καταφύγιο στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Ωστόσο, όπως προανέφερα ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε».

Τι μπορεί να κάνει η αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις

Τόσο χθες, όσο και σήμερα, κάτοικοι και περιπατητές που είδαν τα δύο θηλαστικά να κάνουν τη βόλτα τους εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως αυτές του Βότση, της Κηφισιάς και της Καλαμαριάς, κάλεσαν την αστυνομία. Τι μπορεί να κάνει όμως ο αστυνομικός σε αυτή την περίπτωση;

Σύμφωνα με πηγές του GRTimes, όχι και πολλά. Για την ακρίβεια, η αστυνομία μπορεί να επέμβει μόνο σε περίπτωση που εντοπίσει τα ζώα τραυματισμένα. Εάν συμβεί αυτό, τότε καλείται να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του δίνει εντολή σε φιλοζωική να επέμβει ώστε να ναρκώσει τα ζώα και να τα μεταφέρει στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού πρώτα τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Πηγή: grtimes.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις