Στις αρχές του 2017, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) παρουσίασε σχέδια για μια δομή σε σχήμα γιν και γιανγκ, η οποία θα ήταν η φωλιά δύο γιγάντιων πάντα στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης. Τώρα, λίγους μήνες μετά την άφιξη τους στη Δανία, οι Μάο Σουν και Σινγκ Ερ από το Τσενγκντού της Κίνας μπήκαν στο καινούργιο «σπίτι» τους.

Το πρότζεκτ, στόχος του οποίου ήταν να δημιουργήσει ένα γαλήνιο περιβάλλον για ένα από τα πιο σπάνια βιολογικά είδη του πλανήτη μας, είναι προϊόν σειράς εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν ειδικοί των πάντα, ζωολόγοι και κτηνίατροι.

Η κυκλική φωλιά των πάντα είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές, οι οποίες έχουν τη μορφή του συμβόλου γιν και γιανγκ. «Η αρχιτεκτονική είναι σαν την προσωπογραφία» εξηγεί, στο Designboom, ο Bjarke Ingels. «Το να σχεδιάζεις το σπίτι κάποιου είναι σαν να αιχμαλωτίζεις την ουσία του, τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του σε μια μορφή οικοδομημένη. Στην περίπτωση των δύο γιγάντιων πάντα, η μοναδική μοναχική φύση τους απαιτεί δύο παρόμοια αλλά ξεχωριστά ενδιαιτήματα, ένα για τον Μάο Σουν και ένα για την Σινγκ Ερ. Στο ενδιαίτημα έχει δοθεί η μορφή ένα γιγαντιαίου συμβόλου γιν και γιανγκ, με δύο ημίσεα: η αρσενική και θηλυκή πλευρά συμπληρώνουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κυκλικό όλον».

Στο εσωτερικό της φωλιάς των πάντα, μια ποικιλία φυτών, βράχων, δέντρων για να σκαρφαλώνουν επιτρέπει στους δύο αξιαγάπητους «γίγαντες» να αποσύρονται, να ξεκουράζονται, τα τρώνε ή να βρίσκουν σκιά, όντας ορατοί από τους επισκέπτες. Λιμνούλες, ρυάκια και καταρράκτες τους επιτρέπουν να δροσίζονται το καλοκαίρι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ