Σκρέκας: Μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τον τουρισμό

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κοντά στον Ιούνιο προσδιόρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τον τουρισμό, το οποίο όπως είπε θα αφορά σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της μείωσης του περιβαλλοντικούς τους αποτυπώματος και του κόστους τους.

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα είναι η προώθηση ενός τουρισμού με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, ένας «πράσινος τουρισμός».

1 δισ. ευρώ με τη μόχλευση για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας στο ύψος των πόρων, που πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης γενικότερα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο με τη μόχλευση το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα 2-3 έτη. 

Επιλέξιμες δαπάνες

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος επεκτάθηκε και στις επιλέξιμες δαπάνες, σημειώνοντας ότι αυτές θα αφορούν:

-ενεργειακή αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών (σ.σ. κέλυφος για βελτίωση θερμοδιαπερατότητας)

-συστήματα θέρμανσης – ψύξης

-χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

-συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

- εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν επίσης υποστηρικτικές δράσεις όπως η χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων,  μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν. Η επιλεξιμότητα πάντως, όπως υπογράμμισε ο ίδιος,  θα γίνει με τα γνωστά οικονομικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να τελούν υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

Δικαιούχοι

Όσον αφορά στους δικαιούχους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της οικονομικής βάσης και η ένταξη του τουριστικού κλάδου μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων.

«Που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούνε να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα. Πολλοί. Άρα θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουνε τόπο πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έτσι θα ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι όπως η οικοδομή, με ευρύτερο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα πάντως θα έχει όπως είπε και κριτήρια προτεραιοποίησης όπως ο όρος της βαθμοημέρας, δηλαδή, ο αριθμός ημερών ετησίως που είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές σε ορισμένες περιοχές, όπου καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων αντίστοιχα.

 

Πηγή: skai.gr