Σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί των πιγκουίνων γιγαντιαίο παγόβουνο- Ο φόβος των επιστημόνων (vid)

Ένα τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε κατευθύνεται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Νήσων Σάντουιτς, στο νότιο Ατλαντικό, γνωστό για τη μεγάλη αποικία πιγκουίνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια φύση του νησιού που περιλαμβάνει κυρίως πιγκουίνους, φώκιες και άλμπατρος.

Οι επιστήμονες έχουν περάσει εβδομάδες παρατηρώντας αυτό το γεγονός, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, να ξεδιπλώνεται, καθώς το παγόβουνο, που έχει περίπου ίδιο μέγεθος με το νησί, εδώ και 2 χρόνια από τότε που αποκολλήθηκε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, σημειώνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία των 20,75 βαθμών Κελσίου (69,35 βαθμούς Φαρενάιτ) στις 9 Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο - που ονομάζεται A68a - βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, που είναι αποικία πιγκουίνων και άλλων ζώων. Το αν η σύγκρουση είναι μέρες ή εβδομάδες μακριά είναι ασαφές, ωστόσο παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

Μια σύγκρουση είναι ακόμα αβέβαιη, καθώς τα ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παγόβουνο μακριά από το νησί, είπε ο Ωκεανογράφος Geraint Tarling.

«Τα ρεύματα γύρω από το νησί είναι περίπλοκα και παραμένει πιθανό να παρεκλίνει της πορείας του», είπε ο Tarling.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα βρετανικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δείχνουν το μέγεθος του τερατώδους παγόβουνου 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η επιφάνειά του οποίου έχει ρωγμές. 

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παγόβουνο, χτυπώντας το νησί, θα μπορούσε να συντρίψει τη θαλάσσια ζωή. Εάν κολλήσει στο νησί, θα μπορούσε να εμποδίσει τους πιγκουίνους και τις φώκιες από την εύρεση τροφής.

Το A68a θα μπορούσε, επίσης, να εμποδίσει τα κυβερνητικά πλοία που διεξάγουν περιπολίες και επιτήρηση αλιείας γύρω από το νησί,  όπως ανέφεραν βρετανοί αξιωματούχοι.
 

Πηγή: Reuters