Με χρήση δακρυγόνων η αστυνομία της Δανίας διέλυσε πορεία διαδηλωτών και συνέλαβε τουλάχιστον 100 άτομα στην Κοπεγχάγη όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κλίμα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει πορείες.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί περιβάλλοντος από 193 χώρες προσπαθούν να λύσουν τα αδιέξοδα ώστε να γίνει εφικτή η υπογραφή μιας συμφωνίας ως την Παρασκευή από τους αρχηγούς κρατών που έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στη Δανέζικη πρωτεύουσα.

Ακτιβιστές είναι δυσαρεστημένοι από την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις αλλά και γιατί η Δανέζικη προεδρία περιέκοψε τις θέσεις που προορίζονταν γι αυτούς, μετά την άφιξη υπουργών και των συμβούλων τους.

Τα δυο βασικά σημεία διαφωνίας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης αφορούν στο ποσοστό μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων απο τις πλούσιες χώρες.

"Η δυναμική για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί", δήλωσε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Εκτίμησε ότι δεν θα βοηθούσαν, μονομερείς δεσμεύσεις της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αεριών κατά 30% έως το 2020, όπως προτείνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

Απέχουμε ακόμα από το να πετύχουμε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη που θα είναι δεσμευτική, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Κίνα θα διαθέσει χρήματα σε άλλες χώρες.

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.

Πηγή: skai.gr