Σαρωτική επικράτηση των μητρώων επί της ευζωίας στο νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Οργουελικό σενάριο, θυμίζει το σχέδιο νόμου της Ελληνικής κυβέρνησης: «φακελώνει» τους κηδεμόνες, τους αναδόχους και τα ζώα συντροφιάς, παραγκωνίζοντας το ζητούμενο από έναν φιλοζωικό νόμο, δηλαδή την εξασφάλιση της προστασίας και της ευζωίας τους, γράφει η Κλέα Μοριανου στο trihes.gr.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει σύντομα σε διαβούλευση, όμως ακόμα και αν επισημανθούν ελλείψεις και λάθη, οι αποσπασματικές επιμέρους διορθώσεις δεν θα λύσουν το κύριο πρόβλημα του νόμου αυτού που είναι ηθικό και δομικό.

Επιχειρώντας να κάνω μια τελευταία επαλήθευση της διαπίστωσης ότι ο επικείμενος νόμος, αντί να αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας με γενικές αρχές και κατευθύνσεις, ασχολείται με πρακτικές διαδικασίες διαχείρισης, στράφηκα στις λέξεις.

Ενδεικτικά, παραθέτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

Στο νομοσχέδιο σερβίρονται ως «τομή» οι «πέντε ελευθερίες». Αν αποτελούν πραγματική τομή για το νομοθέτη θα έπρεπε να διέπουν το σύνολο του νόμου. Αντίθετα, στις 54 σελίδες που κρατάω στα χέρια μου αναφέρονται μόνο ως ορισμός, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση εφαρμογής αυτών των αρχών από ιδιώτες και δημόσιο.

Τα μητρώα και η ηλεκτρονική σήμανση, αντίθετα, καταλαμβάνουν 13 σελίδες, δηλαδή το ένα τέταρτο του νόμου (25%), χωρίς να συνδέονται πρακτικά η τεχνικά με εξασφάλιση της ευζωίας.

Παρεμπιπτόντως η λέξη ευζωία εμφανίζεται στο νόμο 21 φορές ενώ η λέξη «μητρώο», μαζί με το ακρωνύμιο ΕΜΖΣ και τον αναγραμματισμό ΕΜΣΖ, εμφανίζεται στο νόμο 95 φορές.

Ειδικότερα για τους κανόνες ευζωίας:

  • Μια (1) μόλις σελίδα αναφέρεται σε στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας και αφορά αποκλειστικά δεσποζόμενους σκύλους.
  • Οι πέντε ελευθερίες ισχύουν για τις γάτες ή μόνο για τους σκύλους; Αν ναι, τότε γιατί αναφέρεται ένας μόνον κανόνας σε σχέση με την ευζωία τους και συγκεκριμένα ότι «ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει να μην τη διατηρεί σε κλουβί»;  Σημειώστε ότι απαγόρευση διατήρησης σε κλουβί δεν υπάρχει για τους σκύλους.
  • Το μόνο άλλο ζώο που αναφέρεται στο νόμο είναι το άλογο-μινιατούρα(!) που εμφανίζεται  ξαφνικά ως ζώο υπηρεσίας χωρίς, καν, να αναφέρεται κανένας κανόνας ή πλαίσιο κατοχής για το σπάνιο και ευαίσθητο αυτό ζώο.
  • Καμία αναφορά ή πρόβλεψη δεν γίνεται σχετικά με τους κανόνες ευζωίας για την διαβίωση των υπόλοιπων ειδών ζώων συντροφιάς (πτηνών, τρωκτικών, ερπετών, ψαριών).»
Πηγή: TRICHES.GR