Πυρκαγιές-Καλιφόρνια: Oι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την απειλή για τις σεκογιές

Ο ζεστός και ξηρός καιρός την περασμένη Κυριακή προστέθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες της Καλιφόρνιας που παλεύουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το άλσος με τις σεκόγιες, όπου  η βάση του ψηλότερου δέντρου του κόσμου έχει τυλιχτεί με προστατευτικό φύλλο.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής προειδοποίησαν ότι ισχυρότεροι άνεμοι συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν «κρίσιμες συνθήκες πυρκαγιάς» στην περιοχή.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε κόκκινη σημαία, προειδοποιώντας ότι οι ριπές και η χαμηλότερη υγρασία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες για ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.

Η φωτιά έφτασε στο Long Meadow Grove, όπου ο Εθνικός Δρυμός με τις 110 σεκόγιες είναι εθνικό μνημείο.

Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πόσες ζημιές προκλήθηκαν στα άλση, τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, ένας φωτογράφος του Associated Press είδε ενεργές φλόγες να καίνε έναν κορμό, με το δάσος να καίγεται από κάτω.

Η ιστορική ξηρασία που συνδέεται με την κλιματική κρίση καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των πυρκαγιών και έχει κατακάψει  εκατομμύρια δέντρα μόνο στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τη Δύση πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

Περισσότεροι από 7.000 πυρκαγιές στην Καλιφόρνια φέτος έχουν καταστρέψει περισσότερα από 3.000 σπίτια και άλλα κτίρια και έκαψαν πάνω από 3.000 τετραγωνικά μίλια γης, σύμφωνα με το τμήμα δασοκομίας και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν στην εκκένωση του εθνικού πάρκου με τις Σεκόγιες την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τμήματα του Three Rivers, μια ορεινή κοινότητα περίπου 2.500 ατόμων. Περισσότερα από 34 τετραγωνικά μίλια δασικής γης έχουν μαυρίσει.

Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι φλόγες έφτασαν στο δυτικότερο άκρο του Γιγάντιου Δάσους, καίγοντας μια ομάδα από σεκόγιες γνωστές ως οι Τέσσερις Φρουροί που σηματοδοτούν την είσοδο στο άλσος 2.000 δέντρων.

Οι πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του General Sherman Tree, μαζί με άλλα δέντρα στο Γιγαντιαίο Δάσος, με ένα αλουμινόχαρτο που μπορεί να αντέξει υψηλή θερμότητα.

Οι Τέσσερις Φρουροί έλαβαν την ίδια μεταχείριση.

Το General Sherman Tree είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο, με 52,508 κυβικά πόδια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου. Έχει ύψος 275 πόδια και έχει περιφέρεια 103 πόδια στο επίπεδο του εδάφους.

Οι πυροσβέστες που τύλιγαν τη βάση των σεκόγιων με αλουμινόχαρτο και σκούπιζαν φύλλα και βελόνες από το δάσος γύρω από τα δέντρα έπρεπε να φύγουν την Παρασκευή, είπε ο Χούπερ. Επέστρεψαν το Σάββατο όταν οι συνθήκες βελτιώθηκαν για να συνεχίσουν το έργο και να ξεκινήσουν μια στρατηγική πυρκαγιά κατά μήκος της εθνικής οδού Generals για την προστασία του άλσους Giant Forest.

"Μόλις πάρει φωτιά μέσα στο δέντρο, αυτό θα οδηγήσει σε θνησιμότητα", δήλωσε ο Jon Wallace, επικεφαλής τμήματος επιχειρήσεων για το συγκρότημα KNP.

Οι πυρκαγιές έχουν κάψει σε πολλά άλση με δέντρα ύψους 200 μέτρων και 2.000 ετών.

Στα νότια, η φωτιά Windy αυξήθηκε στα 28 τετραγωνικά μίλια στο ινδικό καταφύγιο του ποταμού Tule και στο εθνικό μνημείο Giant Sequoia, όπου έχει κάψει το άλσος Peyrone ενώ συνεχίζει να απειλεί.

Πηγή: Guardian