«Πυρά» Κίνας κατά Ιαπωνίας για την «εξαιρετικά ανεύθυνη απόφαση» με το μολυσμένο νερό

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας νωρίτερα σήμερα να ρίξει σταδιακά στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αφού υποβληθεί σε επεξεργασία, χαρακτηρίζοντάς τη «εξαιρετικά ανεύθυνη».

Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα, τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ