Προτάσεις για "πράσινη χρηματοδότηση"

Τις βασικές αρχές για την "πράσινη χρηματοδότηση" των αναπτυσσόμενων κρατών πρότειναν, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό και Νορβηγία.

Μεταξύ άλλων προτείνουν το 50% κάθε δημόσιας οικονομικής συνδιαλλαγής να πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να μεταβούν σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεισφέρει έως 8 εκατ. κορώνες (765 εκατ. ευρώ) στις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η βοήθεια αυτή θα διατεθεί μέσα στην περίοδο 2010-2012, τόνισε η Ρομπέρτα Αλένιους, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φρανκ Ράινφελντ, εξηγώντας ότι το ποσό αυτό "αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη".

Ωστόσο, την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων δημιουργήθηκε χάσμα μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών.

Οι μικρές νησιωτικές χώρες και οι φτωχότερες Αφρικανικές χώρες απαιτούν μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα είναι πολύ πιο αυστηρή από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Συγκεκριμένα, απαιτούν μία συμφωνία η οποία θα αποτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς Κέλσιου και ότι οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου δε θα ξεπεράσει τα 350 ppm. Από την πλευρά τους οι πιο πλούσιες από τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότιος Αφρική, είναι αντίθετες με το στόχο αυτό καθώς φοβούνται ότι η ανάπτυξη τους θα διακυβευτεί.
Πηγή: skai.gr