Προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Το πρώτο επίσημο προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή κάνει λόγο για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να καταλήγει σε μία από τις δύο αυτές επιλογές.

"Τα μέρη πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουν μία επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 ή 1,5 βαθμούς Κελσίου", αναφέρεται στο επτασέλιδο κείμενο που συντάχθηκε την Παρασκευή και εφεξής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Οι χώρες της G8 είχαν συμφωνήσει τον Ιούλιο στη Λ' Άκουιλα της Ιταλίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά τα μικρά κράτη, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών σε περίπτωση μαζικής τήξης των πάγων, μάχονται για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς, κάτι που συνεπάγεται μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 85% σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 1990.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το κείμενο αναφέρει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν σημαντικότατα μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 1990, αφήνοντας ανοιχτές τρεις επιλογές: κατά 50%, κατά 85% ή κατά 90%.

Γίνεται επίσης αναφορά σε συγκεκριμένο στόχο για τις βιομηχανοποιημένες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τις εκπομπές τους κατά "75% με 85%", "τουλάχιστον 80 με 95%", ή "περισσότερο από 95%".

Το ζήτημα της διαβάθμισης των στόχων μείωσης των εκπομπών αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο των διαπραγματεύσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες, Κίνα και Ινδία, οι οποίες φοβούνται ότι σε περίπτωση που στην Κοπεγχάγη οριστούν πολύ φιλόδοξοι στόχοι, θα είναι εκείνες που θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης εκπομπών ρύπων, σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

Το κείμενο αναφέρεται επίσης και σε μία δεύτερη περίοδο ισχύος του πρωτοκόλλου του Κιότο, μεταξύ 2013 και 2020, ενώ στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει έναν άμεσο μηχανισμό (fast-start) για τα έτη 2010-2012, αλλά δεν κάνει καμία σαφή αναφορά στη δομή του ή σε συγκεκριμένα ποσά.
Πηγή: skai.gr