Προειδοποίηση για ακραία ζέστη εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Ην. Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάση Γκάβος

Προειδοποίηση για συνθήκες ακραίας ζέστης σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας.

Η προειδοποίηση ισχύει από απόψε έως και την Πέμπτη κυρίως για τα δυτικά της χώρας, συγκεκριμένα για τη νότια Ουαλία, την κεντροδυτική Αγγλία, τη νοτιοδυτική Αγγλία και λίγο πιο ανατολικά την κομητεία του Χάμσαϊρ έως και τη Νήσο Γουάιτ.

Πρόκειται για νέου τύπου προειδοποίηση που εισήχθη μόλις πριν από ενάμισι μήνα στο σύστημα ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα, κατόπιν συζητήσεων του Μετεωρολογικού Γραφείου με τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας και άλλους υγειονομικούς οργανισμούς ώστε να επισημαίνεται ο κίνδυνος που μπορεί να συνιστά ένας καύσωνας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της χρονιάς και στις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ψηλότερα στο Χίθροου του Λονδίνου, συγκεκριμένα στους 31,6 βαθμούς Κελσίου.

Στο Μπαλιγουάτικοκ της Βόρειας Ιρλανδίας η θερμοκρασία έφτασε στους 31,2 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ζέστης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ακόμα και πιο βόρεια, στο Θριβ της Σκωτίας σημειώθηκε θερμοκρασία 28,2 βαθμών Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα καταγραφούν θερμοκρασίες έως και 33 βαθμούς.
 

Πηγή: skai.gr