Κλείσιμο

Πράσινη συμμαχία από κορυφαία πανεπιστήμια

Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ανακατασκευάζονται, και αναζητούν τρόπους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής του ΣΚΑΪ Eco News.

Οι παρεμβάσεις ποικίλλουν από την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεων με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, την αντικατάσταση πατωμάτων, μονώσεων και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης ψύξης, έως και την απαγόρευση κυκλοφορίας με αυτοκίνητο μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων.

Κυρίως όμως, αυτό που θέλουν οι διοικήσεις να πετύχουν είναι η διάχυση της νέας κουλτούρας για πιο συνετή χρήση ενέργειας στους φοιτητές και μελλοντικούς διαμορφωτές πολιτικής.

Έτσι, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών κατα 35%, μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2006.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ θα επιστρέψει στις συνήθειες του 1990, ώστε και τα αέρια που εκλύει να κατεβούν στα ίδια επίπεδα.

Τα πανεπιστήμια Κοπεγχάγης και Οξφόρδης κατά 20% έως το 2013, Πεκίνο και Τόκιο κατα 15%. Πρωταθλητής όμως μέχρις στιγμής αναδεικνύεται το Γεηλ, που δεσμεύεται να μειώσει κατα 43% τις εκπομπές αερίων.

Στο http://www.iaruni.org/ τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια που συγκροτούν αυτή την "ενεργειακή συμμαχία" αναρτούν βήμα προς βήμα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και μέσω της ιστοσελίδας φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη απο όλους ελπίζοντας ότι και αλλά ιδρύματα, όπως τα ελληνικά, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Πηγή: skai.gr