«Πράσινα» γραφεία στην Αθήνα ψάχνουν εταιρείες, επενδυτές – οι τάσεις και η τηλεργασία

Οι ανάγκες πλέον της αγοράς γραφείων ξεφεύγει από την απλή γραμμή τηλεφώνου και ίντερνετ και ζητούνται πλέον γραφεία μεταξύ άλλων με χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος σε ψύξη και θέρμανση των χώρων. Αλλά και εξοπλισμό που προσθέτει ένα θετικό, πράσινο προφίλ στο χρήστη και δίνει επιπλέον δυνατότητες στους εργαζόμενους – όπως τα συστήματα ευεξίας.

Αυτά καταγράφει, μεταξύ άλλων, έκθεση του Ιταλικού Ομίλου Cerved Group, που σκιαγραφεί την αγορά ακινήτων, καταγράφοντας παράλληλα όσα έγιναν το 2020 αλλά και τις προοπτικές του 2021 στην ελληνική αγορά γραφείων ιδίως στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι πέρυσι έγιναν νέες μακροχρόνιες μισθώσεις σε πράσινα κτίρια από 70.000 εως 80.000 τ.μ.

Όσον αφορά τα νέα πράσινα πρότυπα λειτουργίας των κτιρίων παρατηρείται μειωμένη προσφορά χώρων με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μισθωμάτων.

Για το 2021 η προσθήκη νέων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 90.000τ.μ.

Το 2020 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι προς ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φτάσουν στο 8,6% επί του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση.

Στις περιοχές με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων, όπως ο άξονας γύρω από την Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίσθηκε στο 6,76%.

Αντίθετα σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής τους οι ελεύθεροι ,προς ενοικίαση, χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%.

Οι αποδόσεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς άξονες συγκέντρωσης γραφείων έχουν σταθεροποιητικές τάσεις και κινήθηκαν κατά κανόνα στο 7%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφηκαν χαμηλότερες αποδόσεις.

Οι  Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας φαίνεται ότι σπεύδουν να καλύψουν το κενό στην αγορά «πράσινων» γραφείων, επενδύοντας σημαντικά κεφαλαία  και μερικές φορές είναι πρόθυμες να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν ακίνητα που μπορεί να ανακατασκευαστουν και να λάβουν τα χαρακτηριστικά ενός βιοκλιματικού κτιρίου.

Πηγή: euractiv.gr