Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας αποφάσισε να αποκλείσει από τους διαγωνισμούς για την προμήθεια οχημάτων των υπηρεσιών της τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Toyota, Νissan και Fiat Chrysler. Μεταξύ άλλων, το σκεπτικό ήταν πως αυτές στηρίζουν τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να καταργήσει τα μέτρα που εφαρμόζει η αμερικανική αυτή Πολιτεία για τον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία είναι αυστηρότερα από αυτά της Ουάσιγκτον.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκάβιν Νιούσον, η απόφαση, με την οποία θα ωφελούνται πλέον μόνον όσες βιομηχανίες πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Καλιφόρνιας, θα αφορά την πλήρη απαγόρευση της προμήθειας από τις υπηρεσίες της οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που θα αφορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Πολιτείας.

Η απόφαση θα ωφελήσει κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Ford Motor Co, Honda Motor Co, BMW AG και Volkswagen AG, που ήδη έχουν υπογράψει τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα με την Πολιτεία της Καλιφόρνιας. «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που αποφάσισαν να είναι στη λάθος πλευρά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αγοραστικής δύναμης της Καλιφόρνιας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Νιούσον.

Η αλλαγή αυτή στη στρατηγική προμήθειας οχημάτων από την Καλιφόρνια είναι πολύ σημαντική, εάν σκεφθεί κανείς πως στα συμβόλαια για το διάστημα 2016-18, η Πολιτεία πλήρωσε 53 εκατ. ευρώ για οχήματα στη General Motors Corp, 50 εκατ. ευρώ στην Toyota Motor Corp και περίπου 8 εκατ. στη Nissan Motor Co. 

Πηγή: skai.gr