Ποιες πόλεις κινδυνεύουν να βουλιάξουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- Ενδιαφέρει και την Ελλάδα

Τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει πλήθος πόλεων ανά τον πλανήτη, να βρεθεί κάτω από την στάθμη της θάλασσας, επισημαίνουν τα αποτελέσματα έρευνας την οποία διεξήγαγε η Climate Change , ως συνέπεια  των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων.

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία, μεγάλες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια με την μεγαλύτερη απειλή να εντοπίζεται στις Ακτές της Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές) αλλά και στην Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα τμήματα του Λίβεροπουλ, του Λονδίνου και του  Χάμπερσαϊντ θεωρείται πιθανό να μετατραπούν σε βυθισμένες πόλεις ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους χάρτες σε κίνδυνο, σαφώς μικρότερο εντούτοις, βρίσκεται και η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο νομός Θεσσαλονίκης, μέρος της Πιερίας, οι νομοί  Άρτας κι Αιτωλοακαρνανίας, η Ναύπακτος, η Στυλίδα, η βορειοδυτική Πελοπόννησος αλλά και το παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης, παρουσιάζονται να αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας, υποδεικνύουν πως η άνοδος της στάθμης των υδάτων ενδέχεται να επηρεάσει περιοχές που ζουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι, συνολικά.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αν αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση», σχολίασε ο δρ Kulp. Και συνέχισε κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου: «Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα», δηλώνει ο Scott Kulp, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος εντούτοις υπογραμμίζει ότι και τώρα ακόμη δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

Πηγή: skai.gr