Ποια αντιπλημμυρική προστασία;

Το κλίμα αλλάζει, και ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Ξηρασία, εκτεταμένη ανομβρία, πλημμύρες.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες, το Σαββατοκύριακο έβρεξε ιδιαίτερα έντονα δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα κυρίως λόγω του μη σωστού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Η προέκταση της πόλης σε περιοχές που άλλοτε ήταν γεωργικές έχουν δημιουργήσει τώρα τεράστιες τσιμεντένιες εκτάσεις, αδιαπέραστες για το νερό.

Η ανάγκη για δόμηση έχει ως αποτέλεσμα το μπάζωμα των ρεμάτων με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την ασφάλεια εκείνων που επιλέγουν να κατοικήσουν σ' ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε ένα ρέμα.

Μπαζωμένα ρέματα, βουλωμένα ή ανύπαρκτα φρεάτια, δίνουν τη γνωστή εικόνα των πλημμυρισμένων υπογείων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των σταματημένων αυτοκινήτων κάθε φορά που ξεσπάει μια δυνατή βροχή.

Οι υπεύθυνοι απαντούν ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, κάποια εκατομμύρια για να γίνει αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών έργων ή των ρεμάτων...

Προφανώς, δεν θα υπάρχουν ποτέ τα χρήματα για όλα τα έργα, προφανώς χρειάζεται μια ιεράρχηση. Αυτή η ιεράρχηση βασίζεται σε θεωρίες της επικινδυνότητας των ρεμάτων.

Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο τα δάση αντικαθίστανται με τσιμέντο, όσο τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία.
Πηγή: Ναταλί Ένγκελεν