Πείραμα NASA: Έδωσαν καφεΐνη και μαριχουάνα σε αράχνες -Πώς επηρέασαν τον ιστό

Τα επιστημονικά οφέλη - και τα μειονεκτήματα - του καφέ  έχουν ερευνηθεί διεξοδικά εδώ και χρόνια. Αλλά πόσο γνωρίζουμε για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος υπό την επίδραση της καφεΐνης;

Ένα άρθρο σε ένα τεύχος του 1995 της NASA Tech Briefs ανέλυσε το έργο των ερευνητών στο Marshall Space Flight Center για να δουν πώς διάφορες ουσίες - συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης - επηρεάζουν τα μοτίβα του ιστού της αράχνης.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τις αράχνες σε μια σειρά διαφορετικών χημικών ουσιών, όπως η καφεΐνη, η μαριχουάνα και η βενζεδρίνη - ένας τύπος αμφεταμίνης - και σημείωσαν πώς γύρισαν τους ιστούς τους υπό την επήρεια κάθε μιας από αυτές τις ουσίες.

Οι αράχνες περιστρέφουν συνήθως τους ιστούς παράγοντας μετάξι από τους μεταξένους αδένες τους με τη βοήθεια των κλωστών τους, τα οποία είναι ειδικά όργανα που τους επιτρέπουν να αποφασίσουν τι είδους νήμα χρειάζονται σε διάφορα σημεία.

Οι ερευνητές της NASA διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο παραμορφώνεται η εμφάνιση του ιστού σε σύγκριση με έναν κανονικό ιστό, τόσο πιο τοξική είναι η χημική ουσία.

«Φαίνεται ότι ένα από τα πιο πειστικά μέτρα τοξικότητας είναι η μείωση, σε σύγκριση με έναν κανονικό ιστό, του αριθμού των ολοκληρωμένων πλευρών στο πλέγμα: όσο μεγαλύτερη είναι η τοξικότητα, τόσο περισσότερες πλευρές αποτυγχάνει να ολοκληρώσει η αράχνη», σημειώνει το άρθρο της NASA το άρθρο είπε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι απαραίτητα κακή για τον εγκέφαλό μας, αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Science Insider.

Πηγή: Sigmalive