Παρά τρίχα: Τι συνιστά κακοποίηση ζώου -Πώς την καταγγέλλουμε (vid)

Μπορεί πλέον η κακοποίηση ζώου να θεωρείται κακούργημα, όμως πολλοί από εμάς μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συνιστά κακοποίηση.

Όπως εξηγεί στον ΣΚΑΪ η Έλενα Δέδε, Νομικός/Πρόδερος ΜΚΟ Dog’s Voice, κακοποίηση ζώου είναι κάθε πράξη βίας, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής, είτε αποστέρηση του ζώου από βασικές του ανάγκες, όπως είναι η τροφή, το νερό, ο προαυλισμός, η ελεύθερη κίνηση.

Δυστυχώς στη χώρα μας η κακοποίηση συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης που παρατηρούνται είναι μόνιμη αλυσόδεση, η διαβίωση σε πάρα πολύ μικρούς χώρους, είτε σε μπαλκόνια είτε σε ταράτσες. Στην επαρχία, από την άλλη, τα ζώα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία με αποτέλεσμα η κακοποίησή τους να είναι πιο συχνή.

Δείτε όλες τις εκπομπές του «Παρά Τρίχα» στο SKAITV.GR.

Η κακοποίηση ξεκινάει από την έλλειψη ενσυναίσθησης, διευκρινίζει η κα Δέδε. «Σηκώνει κάποιος το χέρι του σε ένα ζώο και εκείνη τη στιγμή αδιαφορεί για τον πόνο που προκαλεί.» 

Η έλλειψη ενσυναίσθησης δεν σταματά μόνο στο ζώο, τόνισε. Έρευνες στην Αμερική έχουν συνδέσει την κακοποίηση ζώων με την ενδοοικογενειακή βία.

Πώς καταγγέλλουμε περιστατικά βίας 

Αρχικά, συλλέγουμε στοιχεία. Πού συμβαίνει η κακοποίηση και σε τι αφορά.

Στη συνέχεια πάμε στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας να καταγγείλουμε την κακοποίηση, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, και να ζητήσουμε την ποινική δίωξη του δράστη.
 

Έρευνα Παρουσίαση: Σπύρος Μαργαρίτης

Πηγή: skai.gr