Όλυμπος: ένα σπάνιο οικοσύστημα

Όλυμπος. Ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ένα μοναδικό οικοσύστημα, που προσφέρεται για εξερεύνηση αλλά και προστασία.

Τουλάχιστον 170 είδη φυτών που καλύπτουν από τη μεσογειακή μέχρι την αλπική βλάστηση των μεγάλων υψομέτρων, 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών, όλα αυτά φιλοξενούνται στον Όλυμπο που δικαίως αναγορεύθηκε εθνικός Δρυμός ήδη από το 1938.

Ανηφορίζοντας από τους πρόποδες προς τις κορυφές το τοπίο εναλλάσσεται. Στα χαμηλά υψόμετρα κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση κυρίως θάμνοι πουρνάρια και κουμαριές.

Όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα, πυκνώνουν τα δάση των κωνοφόρων και οι οξιές.

Ο ήχος του νερού συνοδεύει τους ορειβάτες στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και συχνά γίνεται εκκωφαντικός. Πυκνές συστάδες από πλατάνια και ιτιές αναπτύσσονται δίπλα στα ποτάμια.

Αρπακτικά πουλιά και αγριοκάτσικα βρίσκουν καταφύγιο στις απότομες ορθοπλαγιές.

Προσεγγίζοντας στις κορυφές το τοπίο γίνεται άγριο σχεδόν αφιλόξενο με τους κάθετους θεόρατους βράχους να κυριαρχούν.

Το σημερινό καθεστώς προστασίας, πάντως, ούτε λίγο ούτε πολύ το οφείλουμε σε έναν Ελβετό περιηγητή. Όμως και ο εθελοντισμός διέσωσε πολλές φορές το βουνό από καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκτός από τη μεγάλη φωτιά του 1997 που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους.

Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο ένα σπάνιο ορεινό οικοσύστημα. Είναι ένα σύμβολο πολιτισμού, ιστορίας που παραμένει ευάλωτο στον ανθρώπινο παράγοντα.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου