Όλοι Μαζί Μπορούμε: Δεντροφύτευση στη περιοχή Παλαιά Φώκαια

Τη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», μαζί με την Ιταλική Πρεσβεία και τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, δεντροφυτεύουμε στη περιοχή Παλαιά Φώκαια (μετά τα Καλύβια). 

Η δεντροφύτευση της Κυριακής έχει ιστορική υπόσταση, διότι πραγματοποιείται για να τιμηθεί η μνήμη των 4.100 περίπου Ιταλών αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχασαν τη ζωή τους, όταν το Ατμόπλοιο Όρια (SS Oria) προσέκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος στο Σαρωνικό, στις 12 Φεβρουαρίου το 1944. 

Το φθινόπωρο του 1943, μετά την παράδοση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, οι Γερμανοί έπρεπε να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου δια θαλάσσης. Αυτές οι μεταφορές συχνά γίνονταν με σκάφη, στοιβάζοντας αιχμαλώτους στα αμπάρια των πλοίων και χωρίς την τήρηση κανόνων ασφαλείας. 

Το Ατμόπλοιο Oria ήταν ένα από τα σκάφη που επιλέχθηκαν για τη μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων. Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους. Την επόμενη ημέρα το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα, εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος, ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο, άνοιξε αμέσως ρήγμα και βυθίστηκε.

Η βύθισή του αποτέλεσε την 4η μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τη χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.

Στη δεντροφύτευση της Κυριακής αναμένεται να φυτευτούν 4.100 νέα δέντρα, όσα ήταν και τα θύματα της ναυτικής αυτής τραγωδίας. Για όλα τα φυτά που πρόκειται να φυτευτούν, προβλέπεται η συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποίησης, ποτισμάτων και προστασίας, με ευθύνη της Ιταλικής Πρεσβείας και των Δήμων.

Στη περιβαλλοντική αυτή δράση αρωγοί θα είναι εθελοντές από τη Πρεσβεία της Ιταλίας καθώς επίσης και εθελοντές από τις περιοχές του Λαυρίου, του Μαρκόπουλου, της Κερατέας, της Αναβύσσου και των Καλυβιών.

Οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής έχουν προσκαλέσει επίσης, σχολεία της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη ιστορική δεντροφύτευση.   

 

 

 

Το σημείο συνάντησης της δεντροφύτευσης είναι το 60ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου στη Παλαιά Φώκαια. Συγκεκριμένα, στο σημείο αυτό, το Φεβρουάριο του 2014, κατά τη 70ή επέτειο του ναυαγίου, ο Δήμος Σαρωνικού, σε συνεργασία με το «Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας Χρυσή Τομή» και το «Δίκτυο Συγγενών Θυμάτων του Oria», oργάνωσαν εκδήλωση στην Κερατέα, στην οποία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που κατασκευάστηκε προς τιμήν των θυμάτων, απέναντι από το σημείο βύθισης του πλοίου.

Πηγή: skai.gr