Ολική έκλειψη Σελήνης: Έρχεται το «ματωμένο φεγγάρι» στις 16 Μαΐου

Ολική έκλειψη Σελήνης: Έρχεται το «ματωμένο φεγγάρι» στις 16 Μαΐου

Ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί στις 16 Μαΐου και αναμένεται να προκαλέσει ένα κοσμικό φαινόμενο γνωστό ως «ματωμένο φεγγάρι». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σελήνη θα περάσει στη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα κοκκινωπό φεγγάρι.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή από περιοχές της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού. Επίσης, θα σημειωθεί και μια δακτυλιοειδής έκλειψη η οποία θα είναι ορατή από τη Νέα Ζηλανδία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η NASA θα ξεκινήσει live εκπομπή στις 04:32 (16/5) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για τις εκλείψεις, την επιστήμη της σελήνης και το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας για την προσελήνωση στο φεγγάρι.

Το «ματωμένο φεγγάρι» θα κορυφωθεί στις 16 Μαΐου στις 07:30 ώρα Ελλάδος. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις του 2022. Η επόμενη θα σημειωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2022 και θα είναι εν μέρει ορατή από την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική, τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, την Αρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής.

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από την Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

Πηγή: skai.gr