ΟΗΕ- Ερντογάν: H Τουρκία θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε απόψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφερε ο Ερντογάν. Τόνισε εξάλλου ότι «όποιος έχει βλάψει περισσότερο τη Γη, όποιος έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τις φυσικές πηγές, θα πρέπει επίσης να κάνει τα περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή».

Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη Συμφωνία του Παρισιού, λόγω των «αδικιών» σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, όμως διαπίστωσε ότι πρόσφατα έγινε πρόοδος στο θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα μεταναστευτικά κύματα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση». Για τη Συρία, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί η κρίση για άλλη μια δεκαετία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα η χώρα του θα έχει διαθέσιμο δικό της εμβόλιο για την Covid-19, το Turkovac.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ