Κι όμως: Με συνταγή γιατρού οι επισκέψεις σε Εθνικά Πάρκα στον Καναδά

Οι γιατροί στον Καναδά μπορούν πλέον να συνταγογραφούν χρόνο στα Εθνικά Πάρκα σε ασθενείς που έχουν ανάγκη να βρεθούν στη φύση.

Οι επαγγελματίες υγείας σε τέσσερις επαρχίες του Καναδά μπορούν τώρα να συνταγογραφούν στους ασθενείς να περνούν χρόνο σε Εθνικά Πάρκα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, PaRX, το οποίο παραθέτει τα οφέλη από τη σύνδεση με τη φύση στη διαχείριση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η πρωτοβουλία PaRx ξεκίνησε από το B.C. Parks Foundation τον Νοέμβριο του 2020 και υποστηρίχθηκε επίσημα από την Parks Canada, την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων της χώρας, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το CBC.

Οι επαγγελματίες υγείας που εγγράφονται στο πρόγραμμα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους την κάρτα Parks Canada Discovery Pass για δωρεάν πρόσβαση για έναν χρόνο σε Εθνικά Πάρκα.

Οι γιατροί συνιστούν να περνούν οι ασθενείς τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα στην ύπαιθρο για τουλάχιστον 20 λεπτά τη φορά.

Τα οφέλη είναι μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αυξημένη ενέργεια, μειωμένο άγχος, καλύτερη διάθεση, μείωση του πόνου και βελτιωμένη υγεία καρδιάς.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στον Καναδά, προς το παρόν στη Βρετανική Κολούμπια, στο Οντάριο, στη Σκασκάτσουαν και στη Μανιτόμπα και αργότερα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες.

Στις ΗΠΑ ομάδα επαγγελματιών υγείας, παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάστηκαν για να συγκροτήσουν την πρωτοβουλία National ParkRx πριν από περίπου 10 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ