Κλείσιμο

Οι γάτες δένονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους αλλά δεν το δείχνουν πάντα

Μερικές γάτες μπορεί να δείχνουν απόμακρες σε αντίθεση με τους σκύλους, ωστόσο μπορούν να δεθούν συναισθηματικά με τους ανθρώπους κατά τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξε πως μπορούν να δημιουργήσουν δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Μέσα από μελέτες συμπεριφοράς, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο που αντιδρούν τα μωρά όταν ξαναβλέπουν τους γονείς τους, έπειτα από περίοδο απουσίας.


Το 65% των μωρών αισθάνονται ασφάλεια όταν έχουν τους γονείς τους κοντά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις αισθάνονται ανασφάλεια και τους αποφεύγουν. Τα ίδια τεστ έγιναν και σε γατάκια.


Το 65% των γατιών φάνηκαν να αισθάνονται ασφάλεια όταν βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτός ο δεσμός διατηρείται και στην ενήλικη ζωή μιας γάτας.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Cell Press. Οι ερευνητές δήλωσαν πως: «Όπως και τα σκυλιά, έτσι και οι γάτες μπορούν να δείξουν κοινωνική ευελιξία όσον αφορά τον δεσμό τους με τους ανθρώπους. Η πλειοψηφία των γατών δημιουργούν ασφαλείς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους.»


Οι γάτες που νιώθουν ανασφάλεια, όμως, είναι απόμακρες, τρέχουν μακριά από τους ανθρώπους και κρύβονται. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν τη σιγουριά που τους προσφέρει το συναισθηματικό δέσιμο με τους ιδιοκτήτες και εξαρτώνται από αυτούς.


Η έρευνα αυτή δίνει ελπίδα ότι μελλοντικά όλο και περισσότερες γάτες θα μπορούν να αποκτούν σπίτι και ιδιοκτήτη και δεν θα μένουν ξεχασμένες σε φιλοζωικές, όπως και πολλά άλλα ζώα.
 

Πηγή: CNN