Οι επιστήμονες εκπέμπουν "sos" για κλιματική αλλαγή και διατροφή

Το φαγητό θα λιγοστέψει, οι τιμές της αγοράς τροφίμων θα αυξηθούν και τα σπαρτά θα χάσουν την θρεπτική τους αξία, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η κλιματική κρίση θα αλλάξει επίσης τα είδη σπαρτών που θα μπορούν να καλλιεργούν οι αγρότες. Κάποια κλίματα θα γίνουν πολύ πιο ζεστά, ενώ άλλα πιο ψυχρά με αποτέλεσμα, οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν αυτά που καλλιεργούσαν παλαιότερα.

Η Πάμελα ΜακΊλουι, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε πως σκοπός της έρευνας είναι να γνωστοποιήσει τη ραγδαία αλλαγή στο κλίμα που θα αλλάξει όχι μόνο την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου αλλά και την ποιότητα της τροφής.

Η Σύνθια Ροζεντσβάιγκ, επίσης συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε πως το αντικείμενο της έρευνας αποσκοπεί στην αποσαφήνιση του τι τρώμε και στην ποικιλία των ειδών καλλιέργειας που παρατηρούνται τα ίδια αποτελέσματα.

Με αφορμή το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη που αυξάνεται ολοένα σε ένταση και διάρκεια, η έρευνα έδειξε πως το τροφικό σύστημα ήδη παρουσιάζει περιορισμούς. Ο υποσιτισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων που μελετούν την κλιματική αλλαγή.

Ο υποσιτισμός μειώνει και την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει σωματικά και πνευματικά. Θέτει το άτομο σε κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις και μέχρι και θάνατο, σύμφωνα με μελέτες.

Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μια τέτοιας αλλαγής σε αντίθεση με χώρες με χαμηλά εισοδήματα που θα γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτες. 

Ο Λούις Ζίσκα, φυσιολόγος φυτών, επισημαίνει πως η έλλειψη φαγητού αυξάνει το άγχος και τον φόβο της επιβίωσης. Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές που είναι αναγκαίες για το περιβάλλον.

«Η έρευνα και τα σχέδια προσαρμογής είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας», τόνισε ο Ζίσκα και προσέθεσε πως οι επιστήμονες πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν εναλλακτικούς τρόπους προσαρμογής για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή μας.

Πηγή: CNN.com