«Ο χρόνος τελειώνει», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της COP26

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρόεδρος της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών COP26 που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Γλασκώβη, Άλοκ Σάρμα προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για μια επαρκή συμφωνία.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, «ακόμα έχουμε μπροστά μας μία μνημειώδη πρόκληση».

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων ξεχώρισε την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, επισημαίνοντας το στόχο για 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις κυβερνήσεις αναπτυγμένων κρατών και την προσπάθεια για συμφωνία επί τιμολόγησης της εκπομπής ρύπων.

Ερωτηθείς αν η COP26 έχει αποτύχει, ο κ. Σάρμα είπε: «Αυτό που θέλουμε φεύγοντας από την COP26 είναι να μπορούμε να λέμε με αξιοπιστία ότι έχουμε κρατήσει εφικτό το στόχο της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου».

Αναφερόμενος στην κοινή διακήρυξη ΗΠΑ-Κίνας για συνεργασία με στόχο τη μείωση ρύπων κατά την τρέχουσα κρίσιμη δεκαετία, ο Πρόεδρος της COP26 είπε ότι δείχνει ένα πνεύμα συνεργασίας που ελπίζει να διακρίνει και τις τελικές διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην κλιματική διάσκεψη επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση από το στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Τίμερμανς είπε, πάντως, ότι η τεράστια πλειοψηφία των χωρών υποστηρίζει το στόχο αυτό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μεταφράσουμε αυτή τη στήριξη σε απτά μέτρα που θα μας οδηγήσουν στο στόχο», είπε ο κ. Τίμερμανς, προσθέτοντας: «Ο χρόνος όμως τελειώνει γρήγορα».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι πολύ ενεργά στην προσπάθεια γεφύρωσης διαφόρων. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο η ΕΕ πρέπει να ντρέπεται», σχολίασε.


 

Πηγή: skai.gr