Ο Πρίγκιπας Κάρολος συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γκρέτας Τούνμπεργκ

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας δήλωσε ότι συμμερίζεται στις ανησυχίες της Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλων ακτιβιστών υπέρ του περιβάλλοντος ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες «απλά μιλούν» για την κλιματική αλλαγή και δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν το καταστροφικό της αντίκτυπο.

Μιλώντας ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26, ο 72χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του να μιλάει για ‘πράσινα’ ζητήματα, δήλωσε ότι κατανοεί για ποιο λόγοι οι ακτιβιστές αναλαμβάνουν δράση όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδράνεια των πολιτικών.

«Απλά μιλούν», δήλωσε ο Κάρολος στην τηλεόραση του BBC, σε μια συνέντευξη που βγήκε σήμερα στον αέρα. «Και το πρόβλημα είναι να υπάρξει δράση επί τόπου».

Οι απόψεις του απηχούν σχόλια της Τούνμπεργκ και άλλων νεαρών ακτιβιστών στην εκδήλωση Youth4Climate στην Ιταλία τον περασμένο μήνα όταν κατηγόρησε τους ηγέτες για «30 χρόνια μπλα, μπλα, μπλα».

Ο Κάρολος είπε ότι καταλαβαίνει την απόγνωση των νέων ανθρώπων και για ποιο λόγο οργανώσεις όπως η Extinction Rebellion βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

«Όλοι αυτοί οι νέοι νιώθουν ότι ποτέ δεν γίνεται τίποτα, άρα φυσικά θα απογοητευθούν. Αλλά δεν βοηθά, δεν νομίζω, να γίνεται με τρόπο που αποξενώνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Κάρολος.

«Άρα καταλαβαίνω απολύτως την απογοήτευση, η δυσκολία είναι πώς κατευθύνεις αυτή την απογοήτευση με ένα τρόπο που είναι εποικοδομητικός παρά καταστροφικός. Το θέμα είναι οι πολίτες να προσέξουν πραγματικά πόσο απεγνωσμένοι είναι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι».

Ο Κάρολος, που θα παρευρεθεί με τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, και τον μεγαλύτερο γιο του, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, στις εκδηλώσεις στη διάσκεψη COP26, ζητά από κυβερνήσεις να συνεργαστούν με επικεφαλής επιχειρήσεων και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιλυθεί η κλιματική κρίση.

Ερωτηθείς εάν η βρετανική κυβέρνηση κάνει αρκετά, δήλωσε: «Δεν θα ήταν δυνατόν να το σχολιάσω αυτό».

Ωστόσο, είπε ότι η διάσκεψη COP26 της Γλασκώβης, που γίνεται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, είναι η «τελευταία ευκαιρία». Χωρίς δράση «θα είναι καταστροφή», δήλωσε. «Θα είναι καταστροφικό. Ήδη αρχίζει να είναι καταστροφικό».

Ερωτηθείς για τα δικά του ‘πράσινα’ διαπιστευτήρια, δεδομένου του πάθους του για αυτοκίνητα και του αποτυπώματος άνθρακα των βασιλικών παλατιών, ο Κάρολος δήλωσε ότι μετέτρεψε την 51 ετών Aston Martin του με τέτοιο τρόπο ώστε να κινείται με πλεόνασμα λευκού κρασιού και ορό γάλακτος που προέρχεται από την παραγωγή τυριού, και ότι στις κατοικίες του έχουν εγκατασταθεί μπόιλερ βιομάζας και ηλιακά πάνελ. Είπε επίσης ότι δύο ημέρες την εβδομάδα δεν καταναλώνει κρέας ή ψάρι και ότι τις Δευτέρες δεν τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ