Κλείσιμο

Νέο χαστούκι για περιβάλλον

Προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για λανθασμένη καταγραφή ρύπων αναμένεται να κινήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Η Ελλάδα αποπέμφθηκε από το μηχανισμό του Πρωτοκόλλου του Κιότο και έχει πλέον τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να επανορθώσει για τα λανθασμένα στοιχεία.

Μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφύγει στο ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας, καθώς η συμφωνία του Κιότο αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από τα κριτήρια του Κιότο.

• • Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ Τζον Χέι, η Ελλάδα αποκλείστηκε από το σύστημα εμπορίας ρύπων που προβλέπει το Πρωτόκολλο, καθώς αθέτησε τις υποχρεώσεις μέτρησης και καταγραφής των ρύπων.

Για λανθασμένους χειρισμούς από το 1995 στο σύστημα απογραφής εκπομπών αερίων που χειριζόταν το Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είμαστε σε καθεστώς μη συμμόρφωσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ψεύδεται για τις εξηγήσεις που δίνει ως προς την αποβολή της Ελλάδας, χρεώνοντας στο Αστεροσκοπείο τις λάθος μετρήσεις.

Έκανε επίσης λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας μας, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Σουφλιάς είναι ανύπαρκτος γιατί δεν θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος αυτής της τεράστιας αποτυχίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δικτύου Μεσόγειος SOS Νίκος Χρυσόγελος, κάλεσε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να χειριστεί υπεύθυνα τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του κλίματος μέσα από ειλικρινή διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ, Μπαρμπαρα Χέλφριτζ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες προκειμένου να επανορθώσει. Εάν αποτύχει, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

• • Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει τους σχετικούς πίνακες στον ΟΗΕ από τις αρχές Απριλίου και περιμένει τους ελεγκτές να επισκεφτούν τη χώρα.

Την παραίτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ζητούν στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.

Όπως υποστηρίζουν αδυνατεί να ανταποκριθεί στον πολιτικό του ρόλο και φαίνεται να μην κατανοεί τα περιβαλλοντικά θέματα.
Πηγή: skai.gr