Νέο ευρωχαστούκι για περιβάλλον

Η εξαίρεση της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο, λόγω ανυπαρξίας αξιόπιστου συστήματος καταμέτρησης των ρύπων, εκθέτει για ακόμα μία φορά τη χώρα μας και προκαλεί την παρέμβαση του ΟΗΕ, ο οποίος δείχνει κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής.

Μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφύγει στο ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας, καθώς η συμφωνία του Κιότο αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από τα κριτήρια του Κιότο.

Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ Τζον Χέι, η Ελλάδα αποκλείστηκε από το σύστημα εμπορίας ρύπων που προβλέπει το Πρωτόκολλο, καθώς αθέτησε τις υποχρεώσεις μέτρησης και καταγραφής των ρύπων.

• • Για λανθασμένους χειρισμούς από το 1995 στο σύστημα απογραφής εκπομπών αερίων που χειριζόταν το Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είμαστε σε καθεστώς μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ, Μπαρμπαρα Χέλφριτζ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες προκειμένου να επανορθώσει. Εάν αποτύχει, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει τους σχετικούς πίνακες στον ΟΗΕ από τις αρχές Απριλίου και περιμένει τους ελεγκτές να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων ζητούν την παραίτηση Σουφλιά, καθώς όπως υποστηρίζουν, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον πολιτικό του ρόλο και φαίνεται να μην κατανοεί τα περιβαλλοντικά θέματα.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Πηγή: skai.gr