Νέες μετρήσεις στον Κηφισό

Σημαντική επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα στοιχεία έχουν τα νερά του Κηφισού, όπως καταδεικνύουν μετρήσεις εργαστηρίων που έγιναν για λογαριασμό του συνδέσμου Δήμων του Πειραιά.

Τα νερά του Κηφισού παρουσιάζουν ακόμα και σήμερα υψηλές συγκεντρώσεις σε χρώμιο, ψευδάργυρο και μόλυβδο και φανερώνεται ανάγλυφα ότι εισρέουν μη επεξεργασμένα απόβλητα από βιομηχανίες και βιοτεχνίες που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του ποταμού.

Η κοίτη του Κηφισού που απλώνεται σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, διέρχεται μέσα από τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών τη Ν. Ερυθραία, την Κηφισιά, τη Μεταμόρφωση, τη Λυκόβρυση και τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Δυστυχώς, η υποβάθμιση του Κηφισού και των παραχειμάρρων του, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα του Λεκανοπεδίου.

Τα σκουπίδια, οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η μόλυνση των υδάτων του με βιομηχανικά απόβλητα, συνθέτουν την εικόνα ενός φυσικού τοπίου που αργοπεθαίνει.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου