Ν. Δελχί: 40.000 μαραθωνοδρόμοι στην πόλη με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στον κόσμο (pics)

Ν. Δελχί: 40.000 μαραθωνοδρόμοι στην πόλη με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στον κόσμο (pics)

Περισσότεροι από 40.000 μαραθωνοδρόμοι ετοιμάζονται να τρέξουν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, παρά την επικίνδυνη ατμοσφαιρική μόλυνση.

Την τελευταία εβδομάδα, η πόλη έχει καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα νέφους, και είναι χαρακτηριστικό πως κάποια κτήρια διακρίνονται με δυσκολία μέσα από την ομίχλη. Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα, είναι στο κόκκινο, καθώς σε μια κλίμακα από το 0 έως το 500, το Νέο Δελχί βρισκόταν χθες στο 227, δηλαδή στην κατηγορία «πολύ ανθυγεινό».

Η μέτρηση αφορά την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, ανά κυβικό μέτρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια ασφαλής μέτρηση για τον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να είναι στο 25.

Η σωματική άσκηση, πόσο μάλλον ο μαραθώνιος, είναι πραγματικά επικίνδυνος για τον άνθρωπο σε αυτές τις συνθήκες. Τα μικροσωματίδια μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στα πνευμόνια και να φτάσουν στο αίμα του ανθρώπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

Παρά το γεγονός αυτό, στον φετινό ημιμαραθώνιο στο Νέο Δελχί, έχουν δηλώσει συμμετοχή ο αριθμός – ρεκόρ για τα δεδομένα της Ινδίας, των 40.633 ατόμων.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει ειδικά μέτρα για να περιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία των δρομέων. Θα ξεβγάλουν όλο το μήκος της διαδρομής με ένα ειδικό μείγμα νερού με ουσίες που που θα μπορούσαν να μειώσουν τη σκόνη και τα επικίνδυνα σωματίδια.

Επίσης θα δοκιμάσουν μια υψηλής τεχνολογίας μέθοδο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και η οποία θα σπρώχνει σε διαφορετικές κατευθύνσεις την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Οι διοργανωτές, δήλωσαν στο CNN ότι θα υπάρχουν υγειονομικές δομές και αυξημένο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη διαδρομή.

Αρκετοί μαραθωνοδρόμοι παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ο Τζόναθαν Γκιλ Χάρις, που τρεχει σε μαραθώνιους στην Ινδία από το 2012, δήλωσε ότι η ατμόσφαρα έχει επιβαρυνθεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Δεν έχουν σταματήσει οι άνθρωποι να τρέχουν, αλλά είναι πραγματικά πρόκληση και ανησυχία με τα επίπεδα της μόλυνσης να φτάνουν εκεί που έχουν φτάσει», τόνισε και πρόσθεσε πως αρκετοί δρομείς φορούν μάσκες.

Πηγή: skai.gr