Μυρτώο Πέλαγος: Μεγάλη επιχείρηση για πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης από ναυάγιο πλοίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασιάς, βορειοανατολικά των βραχονησίδων «Καραβιά» στο Μυρτώο Πέλαγος για την πρόληψη μίας τεράστιας οικολογικής καταστροφής, μετά την βύθιση χθες του φορτηγού πλοίου Sea Bird.

Για τον λόγο αυτό συνεργάζονται για πρώτη φορά τέσσερις μεγάλοι ελληνικοί Όμιλοι αντιρρύπανσης αν και είναι ανταγωνιστές.

Το πλοίο που βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες, μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών από την Ουκρανία προς την Τυνησία. Το 16μελές πλήρωμά του όλοι Σύριοι, διεσώθησαν μετά από έγκαιρη επέμβαση του Λιμενικού.

Το φορτηγό πλοίο είναι φορτωμένο με 150 τόνους βαρέων καυσίμων τα οποία αν διαρρεύσουν στη θαλάσσια, η οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων. Θα γίνει μία δύσκολη επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων.

Άμεσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε εντολές στις αρμόδιες αρχές για την ενεργοποίηση σχεδίου αντιρρύπανσης το οποίο και επιβλέπει, σύμφωνα με το protothema.gr.  

Οι νησίδες Καραβιά ή Καραβία είναι μία από τις τέσσερις βραχονησίδες του Μυρτώου πελάγους, οι οποίες λόγω των ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, αποτελούν κίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοία, ακόμα και σε συνθήκες άπνοιας, έχουν κατά το παρελθόν αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τη ναυσιπλοία.

Οι άλλες τρεις βραχονησίδες του Μυρτώου πελάγους είναι οι: Φαλκονέρα, Βελοπούλα, Ανάνες.

Πηγή: skai.gr