Μπλέ κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού

Εξυπηρετούν τους μεγάλους παραγωγούς και τα σημεία επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κτλ. όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία που υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διαθέτει στις επιχειρήσεις αυτές τον απαιτούμενο εξοπλισμό συλλογής (τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή τροχήλατους κάδους) ενώ πραγματοποιεί τακτικές και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους για τον τρόπο συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Επιτυγχάνεται, έτσι, μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕΑΑ και των επαγγελματιών, που ενισχύει παράλληλα την υπεύθυνη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία της κάθε επιχείρησης.

Σήμερα πάνω από 5.653 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στον δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 220 Δήμους, εξυπηρετώντας 16.334 επιχειρήσεις ενώ πάνω από 1.755 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων (του κλάδου εστίασης-διασκέδασης).

Στον μπλε κώδωνα ανακυκλώνουμε ΜΟΝΟ τις γυάλινες Συσκευασίες που καταναλώνονται στην επιχείρησή μας ή στο σπίτι μας. Δηλαδή μπουκάλια από ποτά, αναψυκτικά όπως επίσης και γυάλινα βαζάκια τροφίμων. 

Η αποκομιδή και μεταφορά του υλικού γίνεται με ευθύνη της ΕΕΑΑ σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες αρχές. Ειδικά γερανοφόρα οχήματα ανακύκλωσης συλλέγουν τις γυάλινες συσκευασίες από τους μπλε κώδωνες. Το όχημα ανυψώνει τον κώδωνα πιάνοντάς τον από τον μεταλλικό κρίκο. Κατόπιν απασφαλίζονται οι θύρες στο κάτω μέρος ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο. Το υλικό μεταφέρεται σε ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας υαλοθραύσματος και εν συνεχεία οδηγούνται στην Υαλουργία για ανακύκλωση.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.herrcoglass.gr/

Γιώργος Κεραμιτζόγλου