Κλείσιμο

Μοναδικά ευρήματα από την έρευνα της NASA στο ηφαίστειο της Σαντορίνης (Video)

Αυτόνομα υποβρύχια και υβριδικά ρομπότ με την καθοδήγηση της NASA, καταδύονται στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης. 

Στόχος τους η έρευνα του βυθού στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος αλλά και η δοκιμή των ρομποτικών υποθαλάσσιων οχημάτων σε ένα άγνωστο περιβάλλον. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Στη διεθνή αποστολή συμμετείχαν 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

«Κατέβηκαν τα υποβρύχια οχήματα μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου ανιχνεύτηκαν εξωγήινές μορφές ζωής, αυτό που λέμε εμείς βακτήρια τα οποία βρίσκονται σε όλο τον κρατήρα του Κολούμπου», είπε στον ΣΚΑΪ η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού.

Τα ρομποτικά οχήματα που καταδύθηκαν στο βυθό της Σαντορίνης ενδέχεται στο μέλλον να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτέλεσε το κρας τεστ για την ετοιμότητα τους.

«Με την ομιλία που δίναμε, την ομιλία του επιστήμονα ότι συνέλεξε ένα δείγμα, το ρομπότ υπάκουε τις διαταγές μας και συνέλεγε το δείγμα ακριβώς στο σημείο που του είχαμε υποδείξει. Αρά από άποψη τεχνολογίας και αυτός ο σκοπός του προγράμματος αυτού το πείραμα πέτυχε γιατί πραγματικά τα μηχανήματα βρήκαν αυτόνομα μορφές ζωής μέσα στο ηφαίστειο του Κολούμπου σε περιοχές που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως», τόνισε η Παρασκευή Νομικού. 

Οι Έλληνες και ξένοι ερευνητές σκοπεύουν να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους ξανά σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA, ώστε μελλοντικά να επανέλθουν στον Κολούμπο για νέες δοκιμές και έρευνες. 

 
 

Πηγή: skai.gr