Μητσοτάκης: Συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 35% το 2030

Ως έτος «ορόσημο» έθεσε το 2030 ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 35%. 

Κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με εκπροσώπους 18 περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σημαντική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς με τους εκπροσώπους των οργανώσεων, με πρίσμα τον στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 35% το 2030 έναντι προγενέστερου στόχου για 31%.
 
Η αναβάθμιση των ΑΠΕ συνοδεύεται από απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το τέλος του 2028 και μέτρα τόνωσης, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, των τοπικών κοινωνιών που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ώστε να επιτευχθεί η Δίκαιη Μετάβασή τους στην επόμενη ημέρα. «Θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να κινηθεί τολμηρά. Έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, νομίζω με πιο εμβληματική απόφαση την επιλογή μας να απεξαρτηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές Natura, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης εντός της επόμενης διετίας, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
 
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέθεσαν σειρά προτάσεων, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες και σκοπεύει να χαράξει την πολιτική της με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση κάθε πρότασης.
 
Έγινε επίσης αναφορά εκ μέρους των οργανώσεων στα θέματα της ανακύκλωσης, των επιπτώσεων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών. Επίσης, οι οργανώσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην προστασία της άγριας ζωής και ειδών που αναπαράγονται στη χώρα μας.
 
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το τέλος του 2021 -σε ευθυγράμμιση με σχετική οδηγία της ΕΕ- κι ένα νέο πλέγμα ενεργειών για αναμόρφωση του συστήματος αποκομιδής - διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτό εντάσσονται η πανελλαδική εφαρμογή του καφέ κάδου (για οργανικά απορρίμματα όπως το χαρτί) έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας (στο 30% από 19% σήμερα) και η επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων με αξιοποίηση και ΣΔΙΤ, ακολουθώντας το θετικό παράδειγμα περιοχών της βορείου Ελλάδας.
 
Στον πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αλλά και για την κατακόρυφη διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, για την οποία έχει ήδη σχηματιστεί διυπουργική ομάδα εργασίας σε συνεργασία με φορείς της αγοράς.
 
Εξετάστηκαν επίσης μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών, με έμφαση τόσο στη μακροπρόθεσμη πυροπροστασία όσο και στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, ώστε να κάνει πράξη τολμηρές πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της χώρας, την ευαισθησία των πολιτών και την εμπειρία των οργανώσεων που ασχολούνται επί χρόνια με την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.
 

Πηγή: skai.gr