Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό

Το τελικό σχέδιο για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, τα έργα του οποίου αρχίζουν εντός του 2008, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Το μητροπολιτικό πάρκο θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό κήπο. Το αρχικό του εμβαδόν είναι 5.300 στρέμματα, ενώ η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται στα 6.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 5.900 στρέμματα θα καλυφθούν από πράσινο, ενώ 300 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη. Από τα 419 κτίρια που υπάρχουν σήμερα στο Ελληνικό, θα διατηρηθούν μόνο τα 41.

Συνολικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα, θα υπάρχουν 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι.

Παράλληλα θα προσφέρει 54 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας, 5,6 χιλιόμετρα μονοπάτια ειδικά για ποδήλατο, 6,4 χιλιόμετρα παραθαλάσσιου περίπατου, 24 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης μαραθώνιας διαδρομής, 4,6 χιλιόμετρα για διαδρομή με άλογο και 3,8 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης διαδρομής με γλυπτά.

Θα υπάρχουν επίσης χώροι για αθλητικές δραστηριότητες όπως βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αλλά και για υπαίθριο θέατρο, συναυλίες, συζητήσεις, συγκεντρώσεις, παιχνίδια, πικ νικ κ.α.

Εκτός των παραπάνω θα κατασκευαστούν δύο σταθμοί Μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης, στα δύο άκρα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι οποίοι θα παραδοθούν το 2009, ενώ τέλος, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επαναχάραξης της γραμμής του Τραμ στο βόρειο άκρο του Πάρκου και επέκταση της μέχρι το δίκτυο του Μετρό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε την πρότασή του να κατασκευαστεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή (που για χρόνια αναζητεί στέγη) στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, πρόταση που όπως είπε, έγινε δεκτή με θέρμη από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.

 

Πηγή: skai.gr