Μιλάνο: Mαζικές διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή

Με μια μαζική κινητοποίηση στο Μιλάνο οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση λήψη αποφάσεων στην Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη.
Xιλιάδες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν χθες στο Μιλάνο υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Με συνθήματα όπως «Το κλίμα μας αλλάζει, εμείς γιατί όχι;», «Επιστήμη, λύσεις, αλληλεγγύη - λάβετε αποφάσεις τώρα». Αφορμή οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις εκπροσώπων από όλο τον κόσμο στο Μιλάνο ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26) η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη. Σκοπός των διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετείχε ο εντεταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ήταν να καταγραφούν οι τομείς, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος πριν την Σύνοδο στην Σκωτία.

Οι διαδηλωτές στους δρόμους του Μιλάνου κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για αδράνεια. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο φοιτητές και ακτιβιστής Λορέντζο Μοράντι:

«Παρά τις διαμαρτυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικοί δεν έχουν δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν αξιοποίησαν ούτε τις Συνόδους για το Κλίμα, ούτε τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Ακόμα και σήμερα θέτουν ως στόχο το 2050 για τους μηδενικούς ρύπους, ενώ εμείς επιμένουμε ότι ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Καθοριστική η παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το ζητούμενο της δωδεκαήμερης Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα στην Γλασκόβη είναι ο περιορισμός της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, καθώς και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η 24χρονη διαδηλώτρια Κάρμεν Μαλαγκίσι δηλώνει σχετικά: «Ελπίζω να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διότι αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε τώρα. Εδώ και χρόνια διατίθενται μεγάλα ποσά στη διοργάνωση προπαρασκευαστικών συναντήσεων και των Συνόδων για το Κλίμα. Θα πρέπει να υπάρξουν επιτέλους συγκεκριμένες αποφάσεις."

Ολοκληρώνοντας την προπαρασκευαστική συνάντηση στο Μιλάνο ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα στη Σκωτία, δήλωσε ότι η ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο από το G20 για τη στήριξη μέτρων υπέρ του κλίματος δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα πλήρως. Προϋπόθεση είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, η δε παρουσία στο Μιλάνο των διάσημων ακτιβιστριών Γκρέτα Τούνμπεργκ και Βανέσα Νακάτε θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου.

Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος