Κλείσιμο

Μια «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας

Ένα όραμα που ξεκίνησε το 2009 στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, φτάνει πλέον στην ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», για την οποία η δημοτική Αρχή και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση και αρχίζουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Το συγκεκριμένο έργο επικεντρώνεται στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση ενός συγκροτήματος τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών και 72 διαμερισμάτων της τυπολογίας «κοινωνικής κατοικίας» της χρονικής περιόδου 1960-1970, που περιβάλλουν ακάλυπτο χώρο, ο οποίος αξιοποιείται ως χώρος αναψυχής σε οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε επίπεδο γειτονιάς, γεγονός που αναδεικνύει την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» σε έργο πρωτοποριακό και μπορεί να αποτελέσει πλοηγό για περαιτέρω δράσεις ανάλογου χαρακτήρα βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών και με τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα κτίρια του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου θα μετατραπούν σε «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κυρίως, των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.

Στο έργο περιλαμβάνονται οι παρακάτω κύριες παρεμβάσεις και εργασίες:

- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτίρια.

- Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας 640 τ.μ.

- Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων.

- Εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη.

- Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας.

- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10 kw.

- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας κ.λ.π.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ