Μια γκρίζα φάλαινα θεάθηκε στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Έχοντας λοξοδρομήσει, πολύ μακριά από το σπίτι της στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια γκρίζα φάλαινα θεάθηκε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες στα γαλλικά παράλια στη Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Εθνικό Δίκτυο Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Πρόκειται για ένα φαλαινάκι ηλικίας περίπου 15 μηνών, που έχει μήκος 8 μέτρα και το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες «πέρασε» από το Μαρόκο, τη Νάπολη, τη Ρώμη και τη Γένοβα. Κατά πάσα πιθανότητα έχασε τον δρόμο του και βρέθηκε στη Μεσόγειο και τώρα προσπαθεί να βρει τη σωστή πορεία που θα το οδηγήσει πίσω στο φυσικό περιβάλλον του, στον βόρειο Ειρηνικό.

Αυτό το είδος της φάλαινας είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στη Μεσόγειο το 2010, όταν θεάθηκε δύο φορές, στο Ισραήλ και την Ισπανία. Είναι η πρώτη φορά που «επισκέπτεται» τη Γαλλία, ανέφερε ο Αντριάν Γκανιέ, κτηνίατρος και μέλος του δικτύου, που παρατήρησε τη νεαρή φάλαινα στα ανοιχτά του Μπορμ-λε-Μιμοζά.

Η παρουσία του κήτους στα νερά αυτά είναι εντελώς ασυνήθιστη. Οι φάλαινες αυτές ζουν και μετακινούνται μεταξύ της Μπάχα Καλιφόρνια, τον χειμώνα, και της Αλάσκας, το καλοκαίρι.

«Είναι πιθανόν η φάλαινα, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, να έχασε τον δρόμο της στη Θάλασσα του Μποφόρ και αντί να ξανακατέβει προς τον Ειρηνικό, να πήρε τον δρόμο προς τον Ατλαντικό και να βρέθηκε παγιδευμένη στη Μεσόγειο», εξήγησε ο Γκανιέ.

Η φάλαινα θεάθηκε αρχικά στην Αντίμπ και κατόπιν, την Πέμπτη, κοντά στο Μαντελιέ-Λα Ναπούλ. Την Παρασκευή, το λιμενικό του Μπορμ-λε-Μιμοζά κατάφερε να την οδηγήσει στα ανοιχτά. «Την συνοδεύσαμε στην πορεία της προς τα δυτικά και την αφήσαμε σε απόσταση ενός μιλίου από το ακρωτήριο Μπενά», είπε ο Γκανιέ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φαλαινάκι θα συνεχίσει προς τις ισπανικές ακτές και θα βγει από το Γιβραλτάρ, για να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία, ανεβαίνοντας αυτήν τη φορά τον Ατλανικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, όμως είναι αδυνατισμένη» γιατί στη Μεσόγειο δεν μπορεί να βρει το είδος της τροφής που καταναλώνει συνήθως, εξήγησε ο Γκανιέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ