Μεξικό: Εντυπωσιάζουν τα πλάνα από έκρηξη του Ηφαιστείου Ποποκατέπελτ (vid)

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Ποποκατέπελτ στο Μεξικό, το βράδυ της Δευτέρας, , με την τέφρα και θραύσματα να εκτινάσσονται ψηλά στον αέρα και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα.

Η έκρηξη του κρατήρα είχε ως αποτέλεσμα πίδακες λάβας και τεμάχια τέφρας 1,2 χιλιομέτρων δήλωσε η αστική προστασία της χώρας σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αστικής προστασίας της χώρας.

Οι αρχές μάλιστα εξέδωσαν κίτρινη προειδοποίηση ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από την περιοχή και σε ακτίνα 12 χλμ.

Εκτιμάται ότι η τέφρα από το ηφαίστειο, το οποίο σημειώνει συχνή δραστηριότητα ανά τα τελευταία χρόνια, θα διασκορπιστεί προς την βορειοανατολική περιοχή της Πουέμπλα.


Το Ποποκατέπελτ, το οποίο στην γλώσσα των Ατζέκων σημαίνει "βουνό που καπνίζει", σταθερά ενεργό, έχει σημειώσει μια αύξηση της δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Προετοιμαζόμενες για το χειρότερο σενάριο, οι αρχές συνέταξαν ένα ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που επιτρέπει την ταχεία εκκένωση των κατοικημένων περιοχών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται πως οι κορυφές του ηφαιστείου αγγίζουν σε ύψος τα 5.426 μέτρα και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης του Μεξικού, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του χώρας.
Πληροφορίες: RT