Μαρία Σπυράκη: Οι πυλωνες για τη νέα πράσινη συμφωνία στην ΕΕ

Μαρία Σπυράκη: Οι πυλωνες για τη νέα πράσινη συμφωνία στην ΕΕ

Η ΕΕ ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια νέα « Πράσινη  Συμφωνία» την οποία αναμένεται να παρουσιάσει εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της η Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λαίνεν . Με βάση αυτή την εξαγγελία σήμερα  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζητήθηκαν οι προτασεις της ΕΕ ενόψη της διεθνους διασκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινα τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Η ευρωβουλευτης της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυρακη στην παρέμβαση της επισήμανε ότι η νεα «Πράσινη Συμφωνία» χρειάζεται διεθνή στήριξη για να μπορέσει να καρποφορήσει. Υποστήριξε  μάλιστα την ανάγκη για μια παγκόσμια συμμαχία προθύμων που θα περιλαμβάνει κράτη αλλά και  περιφέρειες, που θα έχει στόχο τη νέα βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην χρηματοδότηση της έρευνας και τις νέες τεχνολογίες ώστε  να στηριχτεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
 Τα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια για όλους, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, η κυκλική δραστηριότητα στην παραγωγή και πρώτα και πάνω απ’ όλα η αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου μπορούν να είναι η βάση και οι πυλώνες για τη νέα πράσινη ανάπτυξη, κατέληξε η ευρωβουλευτής. 
 
Το αναλυτικό κείμενο της παρέμβασης της κυρίας Σπυράκη:
 
«H ΕΕ ηγείται πράγματι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αυτό είναι το κεκτημένο μας επίτροπε Κανιέτε στα χρόνια που ηγείστε αυτής της προσπάθειας.
  Η ΕΕ ηγείται πράγματι νομοθετικά, ηγείται και στην εφαρμογή των στόχων στα κράτη – μέλη. Αλλά προφανώς αυτό που συμβαίνει δεν αρκεί. 
 Η νέα πράσινη συμφωνία που θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς, οφείλει να λάβει υπόψη της τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ανάγκη να αλλάξει γρήγορα η προέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
 Το νέο Green Deal πρέπει όμως ταυτόχρονα να στηριχθεί σε μια νέα παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
Μια παγκόσμια συμμαχία προθύμων που θα περιλαμβάνει κράτη, που θα περιλαμβάνει περιφέρειες, που θα έχει στόχο τη νέα βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην χρηματοδότηση της έρευνας και τις νέες τεχνολογίες. 
Χρήματα που μπορούν να προέλθουν από το δικό μας πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.
  Τα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια για όλους, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, η κυκλική δραστηριότητα στην παραγωγή και πρώτα και πάνω απ’ όλα η αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου μπορούν να είναι η βάση και οι πυλώνες για τη νέα πράσινη ανάπτυξη».

Πηγή: skai.gr